Kollár Lajos a polgári Magyarországért dolgozik a Professzorok Batthyány Köre élén

2022. június 05. vasárnap 09:35

Kollár Lajos a polgári Magyarországért dolgozik a Professzorok Batthyány Köre élén

Amint arról beszámoltunk, a napokban Dr. Kollár Lajost választották a Professzorok Batthyány Köre elnökének. A pécsi érsebész egy lendületes programmal nyerte el a tagok bizalmát: szorosabb együttműködést terveznek a hasonló hitvallású szervezetekkel, nyitnának a külhoni magyar egyetemi oktatók felé és hangsúlyt fektetnének a jótékonyságra. Az alapvető cél a polgári Magyarország ügyének előmozdítása.


Dr. Kollár Lajos 2002 óta tagja a Professzorok Batthyány Körének, a szervezetbe a pécsi gyermekklinika egykori igazgatója, Dr. Méhes Károly ajánlotta. Nagyjából húsz év elteltével az egyesületként működő kör nagy többséggel elnöknek választotta a Semmelweis-díjas Kollár professzort, aki korábban a Magyar Vitorlás Szövetséget is sikeresen vezette.

- Szeretném, ha a szervezet visszatalálna a gyökerekhez, az alapító okiratban rögzített hitvalláshoz annak érdekében, hogy hatékonyan mozdíthassuk előre a polgári Magyarország ügyét, képviseljük a konzervatív eszméket. A fiatalság megszólítását és a tehetséggondozást szintén célul tűztem ki - nyilatkozta lapunknak Dr. Kollár Lajos, aki tisztelettel és köszönettel szólt a Professzorok Batthyány Körének korábbi elnökeiről.

Külhoni gyerekeket táboroztatnak

Kollár Lajos professzor kezdeményezésének és munkájának köszönhetően immár évek óta részt vehetnek vitorlás táborokban a határon túli magyar területekről érkező fiatalok. A professzor elmondta, idén száznyolcvanan - köztük kárpátaljai árvák - szerezhetnek egész életükre szóló élményeket a különböző táborokban, többek közt Orfűn és Tihanyban.

Kiemelte, fontosnak tartja, hogy a hasonló értékeket valló civil szervezetekkel az eddigieknél szorosabb együttműködést alakítsanak ki. Ennek érdekében megerősítik a kapcsolatot a Civil Összefogás Fórummal, valamint közösen dolgoznak majd a Rákóczi Szövetséggel is.

Kollár professzor programjainak egyik fontos eleme a határon túli magyarság segítése. A kör a jövőben nyitni szeretne a külhoni egyetemeken tanító oktatók felé, támogatnák, hogy a hazai kutatók ezekben az intézményekben is tartsanak előadásokat. Idén nyáron Tusnádfürdőn már elkezdődik a gyakorlati megvalósítás.

Mindezek eléréséhez természetesen anyagi erőforrásra is szükség van, ezért Kollár Lajos programjában a gazdasági stabilitás is hangsúlyosan szerepel. A cél, hogy a pályázati aktivitást növeljék, valamint támogatókat állítsanak maguk mellé.

A tervek szerint a kör tevékenységében a jótékonyság is erőteljesen megjelenik majd.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)