Kitüntették Ripszám Istvánt, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatóját

2021. szeptember 30. csütörtök 14:56

Kitüntették Ripszám Istvánt, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatóját

Az önkormányzatok a rendszerváltás szimbolikus egységei, az önkormányzatiság a rendszerváltás egyik, ha nem a legsikeresebb eleme - mondta Pogácsás Tibor, a helyi önkormányzatok napja alkalmából a Belügyminisztériumban tartott ünnepségen csütörtökön. 

 

 

A tárca önkormányzati államtitkára hangsúlyozta: a helyi önkormányzatiság több annál, mint hogy egyszerű jogintézményként tekintsünk rá, fontos szerepet tölt be a közösségépítésben és segíti az embereket abban, hogy helyben otthon érezzék magukat.

Hozzátette: az önkormányzatiság a demokratikus államberendezkedés alappillére, a polgárok és a döntéshozók között napi kapcsolat van, és utóbbiak azt képviselik, amit szűk lakókörnyezetükben az emberek szeretnének.

Pogácsás Tibor emlékeztetett: Magyarország 1990-ben visszatért a szabadon választott önkormányzati rendszerhez, amelyben az emberek dönthettek arról, milyen legyen a településük jövője. Tíz évvel később az Országgyűlés egyik 2000. évi határozata a helyi önkormányzatok napjává nyilvánította szeptember 30-át, arra emlékezve, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon.

A rendszerváltást követő időszakról ugyanakkor megjegyezte: zavart, megengedő, sok feladatot az önkormányzatoknak adó rendszer alakult ki, amelyről kiderült, hogy ebben a formában nem finanszírozható. A Bokros-csomagra és az energiaszektor privatizációjára utalva megjegyezte: a megörökölt gazdasági problémák folyamatosan közelebb kerültek a településekhez, és kilencvenes évek közepére "az önkormányzati álom nagy küzdelemmé vált".

A privatizációval felborult az egységes rendszer, változtak a szolgáltatók, az állam helyzete is nehezebbé vált, 2008-ban az Állami Számvevőszék megállapította, hogy négy év alatt az önkormányzati forrásokból 1800 milliárd forintos kivonás történt - sorolta az államtitkár. Úgy folytatta: a gazdasági nehézségek megmutatkoztak a települések irányításában is, szükségessé vált a feladatrendszer újragondolása.

Pogácsás Tibor értékelése szerint az önkormányzati rendszert megmentette a hitelek állami átvállalása, azok az önkormányzatok pedig, amelyek szűkös forrásaikat beosztva nem adósodtak el, komoly fejlesztési forrásokhoz jutottak.

A jelenlegi támogatási formák közül kiemelte a Modern városok programot és a Magyar falu programot. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, óriási erőfeszítéseket tesznek nemcsak azért, hogy ezek a települések "talpon maradjanak", hanem hogy az ott élők érezzék: az adott község az övék.

Pogácsás Tibor az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter nevében augusztus 20-a alkalmából a tűzifaprogram eredményes megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Köz Szolgálatáért érdemjel arany fokozatát adományozta Ripszám Istvánnak, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának és Szalacsi István Árpádnak, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatójának.

Helyi önkormányzatokért miniszteri díjat adott át a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének, Farkas Editnek, Kaposvár aljegyzőjének, Kondora Istvánnak, Sárvár polgármesterének, valamint Papp Csaba Sándornak, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatójának.

MTI - Fotó: MTI/Kovács Attila