Kicsi a Pécsi Borvidék, de erős - A helyi nedű évről-évre népszerűbb

2014. május 24. szombat 20:20

Kicsi a Pécsi Borvidék, de erős - A helyi nedű évről-évre népszerűbb

Egyelőre még a szekszárdi és a villányi borvidék árnyékában húzódik meg, de egyre inkább ismert és elismert lett az elmúlt években a Pécsett termelt borok. Hárs Tibor, a Pécsi Borvidék elnöke munkatársunknak azt mondta, elsősorban a fesztiválok révén mind több fiatal ismeri meg a helyi borkínálatot, de szép lassan az üzletek polcaira is felkerülnek a pécsi palackok.

Ugyan a Pécsi Borvidékhez szokás sorolni a Szigetvártól egészen a Duna vonaláig található szőlőültetvényeket, összességében az egyik legkisebb bortermelő vidékről van szó, területe nagyjából hét-nyolcszáz hektárra tehető. Összehasonlításképp: a Villányi Borvidék 2100, a szekszárdi pedig 2600 hektárt tesz ki.

- A Pécsi Borvidék helyzetét természetesen alapvetően meghatározza a mérete, a viszonylag kis terület miatt a lehetőségek is behatároltak - vágott bele Hárs Tibor. - Ennek ellenére az utóbbi években történt előrelépés az itt termelt borok megismertetésében, elsősorban a fesztiválok révén a fiatalok körében is népszerűvé váltak a pécsi borok. Önmagában azonban ezek a rendezvények a minőségi termékek nélkül mit sem érnének - tette hozzá a borrégió elnöke, aki a nemrég megtartott Pécs Város Bora rendezvényt is a pozitívumok közé sorolta.

Az olaszrizling a legelterjedtebb

A Pécsi Borvidék legjellemzőbb szőlőfajtája az olaszrizling, de gyakorinak számít még a területen a furmint, a chardonnay, valamint a cirfandli is. Utóbbi fajtát Magyarországon csak városunkban, illetve a környéken termesztik.



Kérdésünkre elmondta, a nálunk előállított termékek ugyan messze nem érhetőek el valamennyi, bort is kínáló boltban, a korábbi évekhez képest javult a helyzet, így ma már az ország gyakorlatilag minden nagyobb városában kapható pécsi nedű.

Hárs Tibor felvetésünkre reagálva leszögezte, nem várható, hogy a versenyképesség növelése érdekében a közeljövőben számottevően növekedne az ültetvények száma és területe a Pécsi Borvidéken.

- Pontos számot nem tudok mondani, de becslésem szerint napjainkban több százan, akár ezren is foglalkozhatnak valamilyen szinten a bortermeléssel Pécsett és környékén. Ugyanakkor egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan vállalkozó van, aki ténylegesen ebből is él - sorolta az elnök.

Úgy véli, nem csak a terület nagysága, hanem a borvidéken dolgozók száma sem változik a közeljövőben, amely amúgy a téeszek megszűnése és az ipar hanyatlása következtében jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben.

 

Palotás P.