Keverőlapáttal verte el élettársát és annak szeretőjét egy baranyai birkapásztor

2020. szeptember 16. szerda 16:17

Keverőlapáttal verte el élettársát és annak szeretőjét egy baranyai birkapásztor

A Pécsi Törvényszék a szerdán megtartott nyilvános tárgyaláson egy férfit  életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, súlyos testi sértés bűntette és éjjel, erőszakkal elkövetett magánlaksértés bűntette miatt - halmazati büntetésül - 4 év 6 hónap börtönre és 5 évi közügyektől eltiltásra ítélte. Kötelezte a vádlottat, hogy kártérítés címén fizessen meg  az egyik sértettnek 50.000 forintot. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi élettársi kapcsolatban élt egy asszonnyal Bakonyán. Szomszédjuk volt a sértett férfi, aki a sérelmére elkövetett cselekmény idején 60 éves volt. Az illető a korábbi években kétszer elszenvedett stroke következtében fekvőbetegnek minősült, végtagmozgásai, testhelyzet-változtatási képessége, kezének szorító ereje korlátozott volt, ez az állapota a védekezésben korlátozta.

A vádlott birkapásztorként dolgozott, így otthonától hosszabb ideig távol volt, és féltékeny volt élettársára. Azt feltételezte, hogy élettársa szomszédjukkal bizalmas kapcsolatot ápol.

A vádlott 2018. június 22. napján éjjel telefonon kereste élettársát, és mivel sejtette, hogy a szomszédjánál van, 1 óra 30 perc körüli időben felbőszülten megjelent a házánál, ahol a szobában aludtak mindketten.

A vádlott magához vett egy fa keverőlapátot, betörte a szomszéd házának üveg ajtaját és bement a szobába. Ezzel az erőszakos behatolással a vádlott a sértettnek 50.000 forint vagyoni kárt okozott. A szobában először a nő kelt fel, így a vádlott a két kezében tartott falapáttal először őt ütötte meg többször egymás után, és észrevette, hogy az élettársán a ruhája alatt nincs bugyi.

Az asszony az ütéseket álló testhelyzetben és túlnyomórészt szemből szenvedte el, és segítséget keresve kimenekült a szobából, mialatt újabb ütést mért rá a vádlott.

Eközben a vádlott már az ágyban a bal oldalán fekvő sértettet is fentről lefelé, két kézben tartva a falapátot, nagyobb erővel ütlegelni kezdte. Majd a vádlott kiment az élettársa után az utcára, ahol szidalmazta őt és a falapáttal újabb ütést mért rá, ami a jobb karját találta el. A nő egy másik szomszédhozmenekült be.

A vádlott tovább szitkozódott, azt kiabálta, agyonüti azt az embert akkor is, ha börtönbe kerül, és vissza akart menni folytatni a férfi bántalmazását, amelytől a szomszéd tartotta vissza.

A nő - több, könnyebb sérülés mellett - orrcsonttörést és singcsonttörést szenvedett el, amelyek 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülések.

A férfit  kizárólag 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett el, egyebek mellett a jobb singcsont testtávoli végének nyílt törését, a jobb oldali II-IV. lábközépcsontok elmozdulás nélküli, és a jobb V. lábközépcsont darabos törését szenvedte el.

A sértett jobb felső végtagtörései fájdalmatlan álízülettel gyógyultak, amely súlyos egészségromlásként értékelhető.

Sérülései sem közvetett, sem közvetlen életveszélyes állapotot nem hoztak létre, ugyanakkor különösen a fejet ért többszörös tompa erőbehatások következtében reális esély volt a jelenleginél súlyosabb, akár életveszélyes sérülés kialakulására is, ennek elmaradása - figyelemmel a bántalmazáshoz használt eszközre, az erőbehatásra, a sértetti védekezésre és a bántalmazott testtájra - a szerencsének köszönhető.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be ellene enyhítés végett, így az ítélet nem jogerős.