Kétszázötven éves a pécsváradi templom

2017. augusztus 22. kedd 15:30

Kétszázötven éves a pécsváradi templom

1767-ben épült fel a pécsváradi Nagyboldogasszony Plébániatemplom, a szentelés 250. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György pécsi megyéspüspök.

Augusztus 20-án nemcsak az államalapítás évfordulóját és Szent István király ünnepét, hanem a plébániatemplom felszentelésének kétszázötvenedik emléknapját is ünnepelte a pécsváradi közösség. A délelőtti szertartás orgonamegáldással kezdődött, hiszen a XIX. században a pécsi Angster-gyárban készült hangszer felújítása épp a neves évfordulóra fejeződött be.

A hálaadó szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök és Antal Géza pécsváradi plébános mutatta be. A homíliában a főpásztor az evangélium zárómondatához emelte Szent István király tevékenységét. Az első szent király sziklára építette országát, olyan országot kívánt vezetni, amelyben az emberek nagyra becsülik magyarságukat és kereszténységüket. A templom felszentelésének évfordulójáról szólva hangsúlyozta, nem a kőépület megépülése a lényeges, hanem hogy ebben a kőépületben, ami Isten háza, az imádság háza, összegyűlhetnek Isten gyermekei.

A felajánlás előtt a püspök 250 kiscipó mellett három nagy kenyeret is megáldott, amelyeket a Magyarok Kenyere program során összegyűlt lisztből sütöttek. A nagy kenyerek egyikét meg is szegték, majd a szentmise záróáldása után szétosztották a híveknek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye