Keresztes szerint ő a legaktívabb ellenzéki, más szerint ez olyan, mint a versengés az oviban

2018. február 20. kedd 14:06

Keresztes szerint ő a legaktívabb ellenzéki, más szerint ez olyan, mint a versengés az oviban

Hivatalosan ugyan csak szombaton kezdődött az idei országgyűlési választás kampányidőszaka, a legtöbb párt már korábban akcióba lépett a szavazópolgárok kegyeiért. Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi önkormányzati képviselőjének szórólapján egyenesen az olvasható, hogy ő a legaktívabb ellenzéki politikus Pécsett. Megkérdeztük, hogy mi alapján formál jogot erre a titulusra, különösen annak fényében, hogy más ellenzéki képviselők sem tesznek lakatot a szájukra.

 

Bár arról nincs statisztika, hogy a pécsi képviselők mennyit és milyen gyakran szólalnak fel a képviselő-testületi üléseken, az ellenzék soraiból az LMP-s Keresztes László Lóránt magának tartja fent a legaktívabb ellenzéki politikusnak járó titulust. Megkérdeztük tőle, hogy mire alapozza ezt az állítását (amelyet egyébként szórólapján olvashatunk).

- Érdekes lehet az a statisztika, hogy ki mennyit beszél a közgyűlésen, de szerintem a lényeg az, hogy ki mit mond. Én vagyok a legkényelmetlenebb képviselő a fideszes városvezetés számára. Egyre többet panaszkodik a polgármester úr is, hogy tőlem nagyon kevés méltányosságra számíthatnak. Megerősítem, hogy ez így is van és így is lesz. Ellenzéki képviselő vagyok, erre kaptam mandátumot 2014-ben a pécsi polgároktól, ezért tőlem nem számíthatnak másra, mint megalapozott, reális, de kemény kritikára - mondta érdeklődésünkre a zöldpárti politikus.

Keresztes hozzátette, amellett, hogy ő a legaktívabb ellenzéki politikus, a kritikák mellett mindig megfogalmazza azokat a javaslatait is, amelyek mentén, ahogy fogalmazott, „az általam jól ismert, de a városban ki nem használt lehetőségekre alapozva, meg lehetne állítani a város leszakadását".

- Fontos, hogy világosan kommunikáljunk, felhívjuk a figyelmet a problémákra, de mellette világos, vállalható alternatívát mutassunk a pécsieknek, hogy miként lehetne a várost valóban fejlődési pályára állítani. E tekintetben fogalmaztuk meg, hogy én vagyok a legaktívabb ellenzéki politikus. Kevés olyan alternatívát látok az ellenzéki oldalon, ami a kiutat is megmutatja.

Tehát szavaiból az derül ki, hogy azért tartja magát a legaktívabb ellenzéki képviselőnek, mert javaslatokat is tesz. Nincs tehát egzakt kimutatás, statisztika, amely arról szólna, hogy ő szólalt fel a legtöbbször a közgyűlésben, ami alapján valóban kijelenthetné magáról, hogy ő a legagilisabb városatya városunkban.

Érdeklődtünk néhány más ellenzéki képviselőnél, hogy ők miként vélekednek Keresztes „önigazoló" kijelentéséhez. Kővári János, az ÖPE képviselője - aki szintén sokszor szólal fel a pécsi testületi üléseken - nem kívánt állást foglalni ez ügyben.

- Nem kívánom minősíteni azt, hogy milyen Keresztes Lóránt vagy másvalaki közéleti aktivitása. Az országgyűlési kampányban az ÖPE semmilyen módon nem akar részt venni, ebből mi szeretnénk maradni, mert csak az önkormányzati választási kampányban veszünk majd részt, de akkor sem fogunk személyekről véleményt mondani - mondta tömören a politikus.

Gyimesi Gábor, a Jobbik politikusa megkeresésünkre elárulta, ő nem szokta mérni, hogy egy-egy képviselőtársa mennyit szokott felszólalni a közgyűléseken, nem is akar versenyezni senkivel e tekintetben.

- Ha a felszólalások számát vagy idejét összeadnánk, akkor Kővári János magasan vezetne. De érdemes azt is nézni, hogy mit képvisel. Egyébként mi is úgy gondoljunk magunkról, hogy javaslataink a város fejlődését szolgálják, de nem szeretnénk ilyen versenyezgetésbe bonyolódni senkivel. Ez olyan, mint az óvodában, amikor a gyerekek azzal dicsekednek, hogy melyikük apjának gyorsabb a kocsija. Különben is, a választók majd eldöntik, hogy kit mennyire látnak aktívan politizálni a város érdekében - fogalmazott.

 


 

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)