Képezik a baranyai iskolaőröket is, 31 intézményben vigyázzák majd a rendet

2020. augusztus 13. csütörtök 18:30

Képezik a baranyai iskolaőröket is, 31 intézményben vigyázzák majd a rendet

A pedagógusok ellen irányuló és a diákok közti erőszak visszaszorítása érdekében szeptembertől iskolaőrök teljesítenek szolgálatot azokban az intézményekben, ahol erre igény mutatkozik. Baranyában összesen 182 fő jelentkezett a feladatra, az alkalmassági és kiválasztási eljárást követően harmincheten kezdték meg a több modulból álló képzést. Pedagógia, pszichológia és konfliktuskezelés is szerepel a tematikában.


Sajnos az utóbbi időszakban számos hír látott napvilágot iskolai erőszakról. Nem egy alkalommal még videófelvétel is készült a tanárok bántalmazásáról, vagy éppen arról, ahogy a diákok megalázzák társukat. A társadalmat jogosan háborítják fel az ilyen történetek, a kormány pedig lépett: a kabinet törvénymódosítási javaslata és a parlament döntése alapján az oktatási-nevelési intézményekben iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az ősszel induló tanévben.

Mint azt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatától megtudtuk, megyénkben összesen 182 fő jelentkezett a feladatra, majd az alkalmassági és kiválasztási eljárást követően harmincheten kezdték meg a képzést.

Mi lesz a feladatuk?

A rendőrség tájékoztatása szerint az iskolaőr - fegyverhasználati jog nélkül - kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személy. Biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai zavartalanul elláthassák feladataikat. Az iskolaőr a tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket pedig megelőzi.

A rendőrségnél érdeklődésünkre közölték, az iskolaőr egy speciális rendészeti felkészítést igénylő munka. Hangsúlyozták, egyaránt fontos, hogy a feladatot ellátó képes legyen egy esetlegesen kialakuló konfliktus megelőzésére, illetve bizonyos rendészeti jellegű jogosítványok birtokában biztosítani tudja a rend helyreállítását. Az iskolaőrökkel szemben támasztott szakmai elvárások egyszerre igényelnek többek közt pedagógiai, pszichológiai, kommunikációs és konfliktuskezelési gyakorlatot. 

Az összesen 120 órás szaktanfolyami képzés pedagógiai-pszichológiai alapképzési, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modulból áll. Ezek mindegyike végén számot kell adni a tudásról, és csak az tehet iskolaőri vizsgát, aki megfelelt az elvárásoknak.



Baranya megyében az iskolaőrök harmincegy köznevelési és oktatási intézményben végzik majd munkájukat. Az ORFK-tól megtudtuk, intézményenként alapvetően egy fő látja majd el a feladatokat, így a képzésben résztvevők közül várhatóan hatan úgynevezett tartalék iskolaőrök lesznek.



Képünk
egy iskolaőr-képzésen készült. 

MTI - Fotó: police.hu