Karbonsemleges tanúsítványt szerzett a BAT pécsi nikotinpárnagyára

2022. május 17. kedd 10:10

Karbonsemleges tanúsítványt szerzett a BAT pécsi nikotinpárnagyára

Elérte a karbonsemlegességet a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. nikotinpárnákat gyártó részlege Scope 1&2-ben, ami az üzemanyagokból származó CO2 kibocsátást és a vásárolt elektromos energiából származó közvetett kibocsátást jelenti.Összesen 1220 tonna szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni, helyettesíteni vagy ellensúlyozni.  

 

 

A nikotinpárna előállítással foglalkozó telephely 2019-ben 7,5 milliárdos beruházás részeként jött létre. Ez a terméktípus az e-cigarettához és a hevítéses dohánytermékekhez hasonlóan a kevésbé káros* kategóriába tartozik.

A karbonsemlegesség elérése egy többlépcsős folyamat eredménye:

• A fűtéshez felhasznált földgáz mennyiségének csökkentése:A fűtésre használt földgáz mennyiségét hővisszanyeréssel csökkentették, valamint az energiafogyasztást és az emissziót párhuzamosan mérséklő hűtőközeg alkalmazásával a hűtő- és légkezelő berendezésekben.

• Megújuló villamosenergia használata:A 2021-es jelentési évbena károsanyag-kibocsátás jelentős részét azzal sikerült megelőzni, hogy az áramigény teljes egészét zöldenergiából elégítették ki.

• Karbonkreditek felhasználása:A fennmaradószén-dioxid-kibocsátást erdőtelepítési projektek karbonkreditjével váltották ki.

„Folyamatosan keressük az energiafelhasználásunkat javító lehetőségeket" - közölte Orosz Zoltán, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Ennek érdekében új energiamegtakarítási folyamatokat vezettünk be. Az épületek monitoringrendszereiből kinyert információkat és adatokat kijelölt szakemberek elemzik, akik javaslatokat tesznek a döntéshozóinknak az energiaellátás további optimalizálására".

A hazai működés karbonsemlegesség területén elért eredménye visszatükrözi a vállalatcsoport A BetterTomorrowTM elnevezésű stratégiáját, amelynek célja, egy jobb holnap építése.Ennek részeként a BAT vállalatcsoport a tavalyi évben kötelezte el magát a szén-dioxid-kibocsátás nélküli működés megvalósítására, az ENSZ által támogatott Race toZero programban való részvétellel. Továbbá, a Financial Times 2021-ben másodjára részesítette a vállalatot az év Klímabajnoka (ClimateLeader) elismerésben az éves európai listáján. Az FT-Statista „Europe'sClimateLeaders 2022" elismerésben részesíti azt a 400 európai nagyvállalatot a közel 4000-ből, amelyek 2015 és 2020 között a legnagyobb mértékben tudták csökkenteni az üvegházhatású gázemissziót az árbevételükhöz viszonyítva.

A BAT vállalatcsoport 16,9 százalékkal mérsékelte a fő scope 1 és 2 üvegház hatású gáz kibocsátás intenzitását ebben az időszakban.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

Forrás: BAT