Jövőre elkészül a mecsekoldali tehermentesítő út - Tízezreknek könnyíti meg az életét

2017. július 12. szerda 08:30

Jövőre elkészül a mecsekoldali tehermentesítő út - Tízezreknek könnyíti meg az életét

Idén februárban jelentette be a városvezetés, hogy új elkerülő utat építenek az Alkotmány u.-Kodály Zoltán úti körforgalomtól a Rókus-dombon át a Mecsekoldalra. Az egymilliárd forintos beruházás elkészülte után több tízezer embernek lesz könnyebb a közlekedés a többi városrész irányába.

Az új, mintegy fél kilométeres összekötő út a körforgalomtól tart majd a Rókus-dombon keresztül a Bálicsi útig. A fejlesztésre azért (is) van szükség, mert a Mecsekoldal érintett részén jóval nagyobb az egy főre jutó gépkocsik száma, mint a város többi területén lakók esetében, azaz mintegy félezer autó jut ezer emberre. A megnövekedett autóforgalmat azonban a közúthálózat nem képes már megfelelő minőségben kiszolgálni.

Magay Miklós, a városüzemeltetési főosztály vezetője érdeklődésünkre elmondta, a nyertes tervezővel az önkormányzat már megkötötte a tervezésre vonatkozó szerződést, így a folyamat már zajlik; sőt, már a kivitelező személye is ismert.

 


 

- Várhatóan szeptemberre készül el az engedélyezési terv, ami egyben a lakossággal történő konzultáció alapja is lesz - fogalmazott, hozzátéve, hogy azt követően lehet majd forintosítani a beruházást, amire a becslések szerint elegendő lesz a kormány által rendelkezésre bocsátott egymilliárd forintos forrás.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mikor kezdődhetnek meg az építési munkálatok, az viszont biztos, hogy azok várhatóan 6-8 hónapot fognak igénybe venni.

A főosztályvezető szerint a forgalmi rend az építkezés idején természetesen változni fog, azzal kapcsolatban részletesen tájékoztatják majd a környéken élőket. Információink szerint folyamatos buszközlekedés is lesz az új útvonalon.

A kormány által már folyósított összegből ugyanakkor egy már elindult fejlesztés folytatására is sor kerülhet, hiszen új burkolatot kap majd az Angster József út, a Surányi és a Magaslati út is.

Horváth L. Balázs - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)