Jönnek az elektromos buszok, hamarosan elkezdődhet a nekik szánt töltőállomás építése is

2018. február 21. szerda 09:00

Jönnek az elektromos buszok, hamarosan elkezdődhet a nekik szánt töltőállomás építése is

Javában folyik a pécsi közösségi közlekedés fejlesztése, ezt jelzi, hogy két pályázat keretében tizenkettő új elektromos buszt vásárol az önkormányzat, s számukra töltőüzem épül a Tüke Busz telephelyén. A Tüskésréti útra tervezett csarnoképületet nettó 165 millió forintból húzhatják fel.

Egy tavaly elfogadott kormányhatározat értelmében Pécs 1,7 milliárd forintos támogatásban részesül a helyi közösségi közlekedés fejlesztése érdekében. Ennek keretében elektromos buszokat vásárol az önkormányzat, valamint a járművek kiszolgálására szolgáló infrastruktúra is kiépül a városban.

Pécs két pályázat keretében fejleszti a közösségi közlekedést. A nagyobb projekt során tíz darab midi, alacsonypadlós elektromos buszt vásárol a város, valamint a Tüke Busz Tüskésréti úti telephelyén húznak fel a járművek töltését lehetővé tevő csarnoképületet, de egy másik beruházás során további két e-busz is forgalomba áll a városban. Mint Decsi István alpolgármestertől megtudtuk, a két pályázat megvalósítása eltérő stádiumban van.

- Pécs saját, TOP-os kerete terhére két buszt vásárol. Ezek gyártása már folyamatban van, s a két járművet még idén átadjuk a pécsiek számára; ezek a belvárosban, a 44-es járat vonalán fognak közlekedni. Ennek a két elektromos busznak a töltését úgynevezett mobil töltővel fogjuk megoldani, így nincs technológiai akadálya a két jármű forgalomba állításának - fogalmazott a városvezető.

A nagyobb volumenű projekt 10 új busz beszerzését jelenti, amelyet a város az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében valósít meg. Ennek a pályázatnak a támogatási szerződését is megkötötték már és a buszok kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás is lezárult.

- Azonban ahhoz, hogy a buszokat forgalomba lehessen állítani, szükséges egy nagy töltőbázis kialakítása, amely a már említett üzemcsarnok megépítését jelenti a Tüke Busz telephelyén. A csarnok tervei elkészültek, a mostani döntéssel megindul az üzem építésére vonatkozó kivitelezési közbeszerzési eljárás, amelynek eredményeként az idei év végére, vagy legkésőbb 2019 elejére elkészül a csarnok, ahol a buszokat fel lehet tölteni. Ezzel párhuzamosan idén ősszel szakaszosan állítjuk forgalomba az újonnan beszerzendő 10 új elektromos busz is - mondta Decsi István.

Mint megtudtuk a tíz új jármű alapvetően a hegyi vonalakon fog közlekedni az Indóház tér-Kórház tér-Tettye-Dontátus területeken.

Képünk illusztráció.

 

H. L. B.