Jól halad a munka a Pécs és Budapest közti vasútszakaszon, felgyorsulnak a vonatok is

2020. július 26. vasárnap 10:02

Jól halad a munka a Pécs és Budapest közti vasútszakaszon, felgyorsulnak a vonatok is

Összességében mintegy kilencven százalékos készültségi szinten van a beruházás a Százhalombatta és Pusztaszabolcs közti vasúti szakaszon. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. arról tájékoztatta lapunkat, hogy Kelenföld és Százhalombatta között már elkészült a pálya. A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a késések, illetve a menetidő is rövidülhet a Pécs-Budapest vonalon.


Évek óta zajlik a fejlesztés a Pécsről Budapestre vezető vasúti szakasz fővároshoz közeli részén. Volt, hogy az utasok pótlóbuszra kényszerültek, mostanában ilyen tortúrán már nem kell átesniük, de sajnos nem ritka, hogy akár jelentős mértékű késésekkel közlekednek a szerelvények ezen a részen.



Aki végigutazik a vonalon, láthatja, elképesztő méretű munka folyt és zajlik jelenleg is Pusztaszabolcs és a budapesti Kelenföld között. A pécsiek számára talán kevésbé fontos, hogy többek közt megújulnak az állomások és megállóhelyek, zajvédő falakat húztak fel, valamint parkolóhelyeket alakítottak ki.

Ami igazán érinti a baranyaiakat, az a pálya átépítése, új sínpárok lefektetése. Kelenföld és Százhalombatta között ugyan még zajlanak munkálatok - például útátjárót építenek, növényeket telepítenek, illetve az észlelt hibákat javítják -, de a beruházással lényegében végeztek, a szakaszon a vasúti közlekedés folyamatos.

Mint a NIF Zrt.-től megtudtuk, délebbre, a Százhalombatta - Pusztaszabolcs vonalszakaszon a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak. A fejlesztésnek köszönhetően a pályasebesség a jelenlegi 120 helyett 160 kilométer/óra lesz. A cégnél hangsúlyozták, az átépítést követően a biztonságos és korszerű vasúti pálya is hozzájárul a kényelmes utazáshoz.

Közölték, a projekt készültségi szintje mintegy kilencven százalékos, a tervek alapján a pályaátépítés várhatóan az idei esztendő végén befejeződik Százhalombatta és Pusztaszabolcs állomások között.

Napjainkban a legtöbb InterCity-járat - menetrend szerint - 2 óra 47 perc alatt teszi meg a Keleti pályaudvar és Pécs közötti távot, Kelenföldről 2 és fél óra időtartamú az út. Ez korábban a három órát is meghaladta, a beruházásnak köszönhetően pedig tovább csökkenhet a menetidő.

Palotás Péter