Íme pár hasznos információ azoknak, akik még nem adtak vért, de szeretnének

2017. augusztus 31. csütörtök 17:07

Íme pár hasznos információ azoknak, akik még nem adtak vért, de szeretnének

Összegyűjtöttünk pár hasznos információt, amit érdemes tudni mindenkinek, aki a közeljövőben szeretne vért adni, s még nincsen tisztában minden tudnivalóval. 

Pécsett a Pacsirta utcai épület falai között várják hétfőtől péntekig a véradókat. Régiónkban a lakosság véradásban való részvétele meghaladja az öt százalékot. Évente körülbelül 40 ezer vérvételt végeznek intézeti valamint kiszállásos, mobil vérgyűjtések alkalmával.

Véradásra csak az jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves (első véradás esetén a felső határ 60 év), testsúlya eléri az 50 kilogrammot és egészségesnek érzi magát. A véradáshoz az alábbi dokumentumok szükségesek: TAJ-és lakcímkártya, személyi igazolvány. Ezen dokumentumok hiányában sajnos senki sem adhat vért, így ezeket feltétlenül szükséges magunkkal hozni.  

Véradás előtt különösen fontos, hogy étkezzenek és bőségesen fogyasszanak folyadékot. 

Fontos tudni azt is, hogy a férfiak egy évben maximum 5-ször, míg a hölgyek maximum 4-szer adhatnak vért. Véradás előtt mindenkit szóban tájékoztatnak a vérellátó munkatársai a véradás teljes folyamatáról.

Pécs Regionális Vérellátó Központ

A központ a 7624 Pécs, Pacsirta u. 3. címen található. Megközelíthető a 30, 30Y, 130, 103,109E, 55 járatokkal. A Véradók ingyenesen parkolhatnak az Intézmény udvarában. Facebook oldal: www.facebook.com/veradopecs/

A véradást mindig orvosi vizsgálat előzi meg. A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon minden esetben az orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése - korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után. A vizsgálat vérnyomásmérésből, szív - tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll. Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból. A vérvétel során 450 ml és még három kémcsőnyi vér levételére kerül sor. A véradás ideje ideális esetben maximum tíz percet vesz igénybe, a teljes folyamat körülbelül másfél óra.

Véradás után érdemes tíz percet várni, pihenni, illetve inni. 

 

Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva