„Igény" szerint váltanak a lámpák - befejeződött a pécsi villanyrendőrök cseréje

2015. június 20. szombat 09:29

„Igény

A közelmúltban befejeződött Pécsett a 6-os és az 58-as főút csomópontjainál a forgalomirányító-berendezések cseréje, illetve felújítása. Az érintett útszakaszon érzékelők segítségével, a forgalom mértékéhez igazodva váltanak a lámpák, a 6-os Tüzér utca és Bolgár-köz közötti szakaszán pedig az eddigi ötven helyett hatvannal lehet hajtani. 

Több mint háromszáz villanyrendőrt korszerűsítettek, illetve cseréltek újra Pécsett. A csaknem egy éven át tartó munkálatok során a Magyar Közút megbízásából a fenntartásukban üzemelő összes berendezésben LED-betétesre cserélték a hagyományos fényforrásokat. Az új eszközök kevesebbet fogyasztanak, üzembiztosabbak, s nem utolsó sorban jobban látható fényt bocsátanak ki.

A 6-os és az 58-as főúton lévő kereszteződéseket, gyalogátkelő-helyeket érintő beruházás során huszonöt, tíz évnél idősebb vezérlő helyett új berendezést is elhelyeztek, ami által a szerkezetek üzembiztosabbak lettek, azaz várhatóan kevesebbszer találkoznak majd a pécsi autósok sárgán villogó vagy elsötétült villanyrendőrökkel. 

Gombnyomásra jön a zöld

A gyalogosok új nyomógombos bejelentkező-egységgel találkozhatnak a Major utcai, a Megyeri téri és az Acsády úti csomópontokban, valamint a Tüzér és az Ybl utcák között lévő átkelőhelynél. Amennyiben ezeken a helyeken nincsenek átkelésre várakozó járókelők, a főúti forgalom kap hosszabb, vagy folyamatos zöld időt.

A közútkezelő társaságnál érdeklődésünkre elmondták, azokban a kereszteződésekben, ahol eddig nem volt, olyan érzékelőt helyeztek el, amelyek mérik az ott áthaladó járművek számát, így a lámpák ahhoz igazodva, hosszabb-rövidebb ideig adnak zöld vagy piros jelzést.

Az új programok beépítésének köszönhetően a 6-os főúton Tüzér utcától a Bolgár-közig a városból kifelé vezető irányban az autósok az eddigi ötven helyett hatvannal hajthatnak. Mindezektől azt remélik, gyorsul a város legforgalmasabb útján a forgalom, s a torlódások száma is csökkenhet.

A közútnál elmondták azt is, a korszerűsített csomópontok működését folyamatosan figyelik, s a tapasztalatok alapján, ha szükséges, a még megfelelőbb működés érdekében kisebb módosításokat hajtanak végre.

Képünk illusztráció. 

 

M. B. - Fotó: Kováts Judit