Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

2024. április 15. hétfő 13:50

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak. A kezdeményezés célja, hogy a résztvevők aktívan bekapcsolódhassanak a hazai természetvédelembe, megismerjék és megértsék a jelenlegi természetvédelmi kihívásokat, miközben részt vesznek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában.

 



A programra 2024. március 22-től április 22-ig - a Víz Világnapjától a Föld Napjáig - várják azon 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését, akik betekintést szeretnének kapni a gyakorlati természetvédelembe és megismernék az őri munka mindennapjait. A jelentkezéseket a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várják.

A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíz napos szakmai gyakorlatot. A legjobbak - természetvédelmi őr mentorukkal közösen - a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat. A győztes páros egy különleges ötnapos külföldi tanulmányúton vehet részt Európa egyik nemzeti parkjába.

Az ifjú kócsagőrök a program során a rengeteg tudást szerezhetnek, különleges élményeket élhetnek meg és őszinte kapcsolatokat is kialakíthatnak, amit 2023-as év döntőseinek saját szavai bizonyítanak a legjobban.

„Azt gondolom, hogy a program alatt lehetőségünk volt óriási mennyiségű tudást magunkba szívni és megtapasztalni olyan helyzeteket, szituációkat, melyek a későbbiekben a munkánk és a mindennapi életük során is hasznunkra válnak." - Schlitt Bence, a 2023-as Ifjú Kócsagőr nyertese

„Olyan helyekre vittek, ahová egyszerű emberként nem tehetném be a lábam..." - Miskolczi Noémi, döntős kócsagőr

„Az Ifjú Kócsagőr programban töltött idő a pihenés, a szórakozás, a munka és a tanulás legkiválóbb kombinációja." - Gyenizse-Nagy Sári, döntős kócsagőr

„Nem csak a tudás miatt, de a kialakult barátságokért és a mentorok megismerése miatt is megérte jelentkezni a programra." - Molnár Mónika, döntős kócsagőr

A program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak az állami természetvédelemben természetvédelmi őrként vagy más beosztásban, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék.

Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt 2024. szeptember 18-20. között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg. Az Ifjú Kócsagőr Program felhívása elérhető a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon.

Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, a Kiskunsági Nemzeti Parkért Alapítvány, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

 

 

Forrás: DDNP