Horthy vitézi rendjének ma 77 tagja van Baranyában, a nemzeti hagyományokat ápolják

2019. január 20. vasárnap 13:05

Horthy vitézi rendjének ma 77 tagja van Baranyában, a nemzeti hagyományokat ápolják

A Történelmi Vitézi Rendet Horthy Miklós alapította 1920-ban. A kormányzó egy ezeréves hagyományt élesztett újjá a trianoni katasztrófa évében, hiszen már Szent István király is nemességgel és földbirtokkal jutalmazta a hősi tetteket. A rendnek napjainkban hetvenhét tagja van Baranya megyében, akik megemlékezésekkel, programokkal ápolják és erősítik a nemzeti hagyományokat. A fiatalok felé nyitnának.

 

Az alagút mellett, a Kálvária-dombon emlékeztet a csaknem száz évvel ezelőtti igazságtalan békediktátumra a Trianon-kereszt. Az emlékmű csak egy példa a Történelmi Vitézi Rend hagyományőrző tevékenységére. Céljuk az 1920-as megalakulás óta lényegében változatlan: elismerni, megjutalmazni és emlékezni azokra, akik vitézségükkel és hazafias érzésükkel kitűntek.

Vitéz Nyárfás Csaba, Baranya megyei székkapitány munkatársunknak úgy nyilatkozott, több éve megemlékezéseket szerveznek a doni áttörés és a trianoni döntés évfordulóin, május utolsó vasárnapján a Hősök Napja alkalmából, december első vasárnapján pedig a világháborúkban elesett pellérdi áldozatok előtt hajtanak fejet. Természetesen a nemzeti ünnepekkor is szerveznek programokat. Ezek mellett bajtársi, családi összejöveteleket tartanak annak érdekében, hogy a közösséget mindinkább összekovácsolják.

Isten, haza, család és Trianon jogtalansága

Vitéz Nyárfás Csaba hangsúlyozta, a rend tagja csak az a személy lehet, „aki Istenbe vetett hittel kész élete árán megvédeni hazáját", síkra száll olyan eszményekért, mint Isten, haza, család, demokratikus társadalmi rend, független ország, jogegyenlőség. Feltétel még, hogy vallja Trianon jogtalanságát, és harcoljon minden szélsőséges parancsuralmi megnyilvánulás ellen.

Mint megtudtuk, a Történelmi Vitézi Rendnek Baranyában jelenleg hetvenhét tagja van, közülük ötvennégyen élnek Pécsett.

- A vitézi avatás évente történik, a baranyai székkapitányság létszáma a legutóbbi alkalommal öt fővel növekedett. Viszonylag sokan vannak, akik nem ismerték már a felmenőiket, de szívesen jönnek el és vesznek részt a megemlékezéseinken. Ezeken a találkozásokon értik meg, hogy elődeik, akik a rend tagjai voltak, milyen nemes ügyért vállalták ezt az életformát - fogalmazott Nyárfás Csaba.

Kérdésünkre elmondta, a Történelmi Vitézi Rend feltételeket támaszt azokkal szemben, akik közéjük szeretnének tartozni. Nekik büntetlen előéletűnek kell lenniük, nem lehetnek, lehettek tagjai „semmiféle nemzetellenes pártnak vagy szervezetnek", a jelentkezők családi és polgári életének pedig „fedhetetlennek" kell lennie.

- Kérheti felvételét az a személy, aki a haza szolgálatában kiemelkedő tevékenységet végzett, megfelelő kitüntetéseket, elismeréseket kapott, ő saját jogon válik taggá. A cím várományosa lehet továbbá, aki igazolni tudja, hogy felmenői között van, vagy volt a Történelmi Vitézi Rendhez tartozó személy. A Nemzetvédelmi Tagozatba pedig az kerülhet, akit tettei, viselkedése és a hazaszeretetről való felfogása okán, az ajánló véleménye alapján alkalmasnak találnak a vezető tisztségviselők arra, hogy rendtag lehessen. Természetesen a felvételekről minden esetben a Vitézi Szék dönt - sorolta.

Ami a jövőt illeti, a rendnél amellett, hogy továbbra is a hagyományokra építenek, szeretnék, ha a fiatalabbak is kedvet kapnának a csatlakozáshoz.

- Nem a létszámot, hanem a minőséget tartjuk szem előtt. A fiatalabb korosztályhoz tartozók jelentkezését is szívesen vesszük. Gondolok itt többek közt a cserkészekre, akiknek az alapfelfogása igen közel áll a vitézekéhez.


Képünkön a rend tagjai láthatóak egy pécsi megemlékezésen.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva