Hoppál Péter: csak a kultúránk őrizhet meg bennünket, és tarthat együtt magyarként

2017. november 21. kedd 12:50

Hoppál Péter: csak a kultúránk őrizhet meg bennünket, és tarthat együtt magyarként

A Csoóri Sándor Programról és az iskolai kórusok számára meghirdetett pályázatról beszélt Hoppál Péter, Pécs és Komló országgyűlési képviselője, az EMMI kultúráért felelős államtitkára napirend utáni felszólalásában hétfőn a parlamentben. 

Hoppál Péter kijelentette: „A kultúra a legjelentősebb összetartó erőnk azokkal a magyar testvéreinkkel, akik az országhatáron kívül élnek. Csak a kultúránk őrizhet meg bennünket, és tarthat együtt minket magyarként a Kárpát-medencében. Erre való kiemelt tekintettel indította el a kormány a teljes Kárpát-medencére kiterjedő hatáskörrel a Csoóri Sándorról elnevezett, népi kultúrát támogató programját 7 és fél milliárd forint összértékben.

A Csoóri Sándor Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök szakmai munkájának segítése, melyben az évek óta rendszeresen és hivatalosan működő, nem hivatásos csoportok vehetnek részt. A program idei pályázatának 1376 kedvezményezettje közül 592 szervezet a határainkon túl, a Kárpát-medencében ápolja a magyar népi kultúra hagyományait.

„Pécsi országgyűlési képviselőként büszkén mondhatom, hogy a nem hivatásos népi együttesek működtetéséből Baranya is méltóképpen kiveszi a részét, hiszen csak a pályázatot elnyerő megyei kisközösségek száma 27, az általuk elnyert támogatási összeg összesen 56,9 millió forint. Ezeket az összegeket a mindennapi működés dolgaira, például népviseletre, hangszerbeszerzésre, táncházi programokra, szakmai és technikai kiadásokra költhetik a népi hagyományokat ápoló kisközösségek" - hangsúlyozta.

A Mindennapos Éneklés program részeként elindított iskolai kóruspályázattal kapcsolatban Hoppál Péter elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 100 millió forintos keretösszeggel pályázatot hirdetett iskolai kórusok, énekkarok alapítására, valamint a meglévők munkájának támogatására. A 289 jelentkezőből kórusműködtetésre 228-an, új kórus alapítására pedig 61-en kaptak támogatást, így összesen szervezet. Ezen a pályázaton Baranya megyéből összesen 16 kórus, a kultúra városához méltó aktivitással 14 pécsi és 2 mohácsi részesül összesen 6 millió 975 ezer forint összegű támogatásban.

„A népi és kóruskultúrát ápoló csoportoknak az egész országban és választókerületemben, Baranyában is gratulálok. Sokan nem is tudják, milyen fontos munkát végeznek ők. Támogatásukon az is múlik, hogy sikerül-e megőriznünk azt a gazdag forrást, amelyből magyar kultúránk a jelenben is táplálkozik. Ez pedig mindannyiunk felelőssége" - zárta szavait Hoppál Péter.

EQM