Hoppál Péter azt kéri, vizsgálják meg, Baranyán kívül hol létesíthető atomtemető

2020. november 20. péntek 12:33

Hoppál Péter azt kéri, vizsgálják meg, Baranyán kívül hol létesíthető atomtemető

Levéllel fordult a szaktárca államtitkárához Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, amelyben azt kéri, induljanak vizsgálatok annak megállapítására, hogy az országban mely egyéb, Baranya megyén kívüli újabb alternatív helyszíneken lehetne kutatásokat indítani annak érdekében, hogy később az előírásoknak és biztonsági szempontoknak legmegfelelőbb atomtemetőt létesíteni.

 

A nemzeti oldal politikusa a levelet Facebook-oldalán tette közzé:

"Tisztelt Államtitkár Úr!

 

A radioaktív hulladékok felelősségteljes és biztonságos kezelését szolgáló közösségi keret létrehozásáról szóló 2011. július 19-ei, 2011/70/Euratom tanácsi irányelv szabályozza a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladékok kezelését.

 

Az Európai Unió útmutatása szerint ezen hulladékok végleges tárolását megoldandó, az egyes tagállamok nemzeti politikát, nemzeti programot és az ehhez szükséges követelményrendszert dolgoznak ki. A sok évtized múlva használatba kerülő, a hulladék tárolására szolgáló létesítmény helyszínének kijelöléséről az országoknak önállóan kell gondoskodniuk.

Magyarországon is sok éve végeznek kutatásokat, tesztfúrásokat annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb helyszínt sikerüljön kiválasztani.

A Baranya megyei Boda település környezetében zajlik jelenleg ilyen kutatás, ahol egyelőre a geológiai alkalmasságot vizsgálják. A szakemberek szerint a végső helyszín kiválasztásáig még több évtized lehet hátra, maga az építkezés pedig csak 2050-2060 között indulhat.

Pécs és térsége országgyűlési képviselőjeként számos megkeresést kaptam a választópolgároktól, amelyekben az emberek a kutatásokkal kapcsolatos aggodalmuknak és kérdéseiknek adtak hangot.

Ennek ismeretében tisztelettel kérem Államtitkár úr intézkedését, hogy induljanak vizsgálatok annak megállapítására, hogy az országban mely egyéb, Baranya megyén kívüli újabb alternatív helyszíneken lehetne kutatásokat indítani annak érdekében, hogy később az előírásoknak és biztonsági szempontoknak legmegfelelőbb létesítményt lehessen kialakítani.

Pécs, 2020. november 19."

EQM