Hogy törne le a kezük: széthordják a Barbakánt a vandálok, zárva a bástya, ötmillió viszont nincs rá

2012. november 22. csütörtök 19:18

Hogy törne le a kezük: széthordják a Barbakánt a vandálok, zárva a bástya, ötmillió viszont nincs rá

Változnak az idők, a városfal részét képező Barbakán bástyát ma már nem a Pécsre betörő ellenségtől, hanem a település saját polgáraitól kell(ene) óvni. A város egyik jelképének számító épülethez vezető feljárókat a vandálok „munkája" révén le kellett zárni, de a gyilokjáró korlátjai sem maradtak épségben. Mint megtudtuk, legfeljebb jövőre jöhet össze a bástya rendbetételéhez szükséges ötmillió forint.

Áldatlan állapotok uralkodnak a Barbakán bástya környékén. A csodás kilátást nyújtó épületre hiába is próbálna bárki felkapaszkodni, azt legfeljebb akrobata mutatványokkal és az életét kockáztatva tehetné meg.

- A bástyához felvezető utat borító faburkolatot, valamint a bástyán található gyilokjáró láncból készült biztonsági korlátját a vandálok folyamatosan tönkreteszik, illetve ellopják - vágott bele Magay Miklós, a Városfejlesztési és Kommunális Referatúra csoportvezetője. Hozzátette: a faszerkezet elhasználódott, annyira meggyengült mindkét feljáró, hogy „a balesetveszély miatt lezárásuk feltétlenül szükségessé vált".

Mint megtudtuk, az északi feljáró teljes faszerkezetének és acéltartóinak cseréje is időszerű, ám az építményt tartó betonfödém műszaki állapota megfelelő, az még évtizedekig bírja a terhelést. A keleti oldalon más a helyzet. A Papkert felől felvezető hosszabbik fasétány járógerendázata ugyan még megfelelő, de annak teljes tartószerkezete cserére szorul.

A Barbakán felújítása tehát nem tűr halasztást, ám a városházán egyelőre csak a szándék van meg a rekonstrukcióra, a pénz még hiányzik.

- A felújítások összköltsége várhatóan meghaladhatja az ötmillió forintot. Az idei évben a városüzemeltetési feladatokban nem szerepel a Barbakán feljáróinak és a gyilokjáró korlátjának rendbehozatala. Terveink szerint viszont a jövő évi feladatok között már szerepelni fognak ezen felújítási munkálatok - fogalmazott a csoportvezető.

Képünk a Barbakánnál készült. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva