Hipp-hopp, jön Vuk! Gyakori vendég a róka Pécs több városrészében is – Kell-e félni?

2020. október 26. hétfő 10:30

Hipp-hopp, jön Vuk! Gyakori vendég a róka Pécs több városrészében is – Kell-e félni?

Rendszeresen látnak rókákat Pécs különböző városrészeiben, elsősorban a peremkerületekben. Horváth Csaba, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetének titkára arról beszélt lapunknak, egyre gyakrabban figyelnek meg vadon élő állatokat lakott területeken. A szakember többek közt ennek okairól nyilatkozott munkatársunknak, de megkérdeztük azt is, kell-e félnie az embereknek a ravaszdi állatoktól.


Az elmúlt hetekben Pécs több részében - például Újhegyen és Kertvárosban - tűntek fel rókák, még fényes nappal is. A peremkerületekben élők úgy érzik, egyre gyakrabban tűnnek fel az állatok a lakott területeken. Ezt erősítette meg a szakember is, aki két okot sorolt fel.

- A természetes élőhelyek zavarása, beszűkülése miatt egyes vadfajok egyedei a települések környezetében keresnek búvóhelyet, táplálékot. A felhagyott zártkertek, gondozatlan területek elősegítik ezt a folyamatot, hiszen ilyen helyeken a vad zavartalanul el tud rejtőzni, a lakott részeken pedig gyakran a táplálékszerzés is könnyebb, például a kommunális hulladék révén - fogalmazott Horváth Csaba.

Jobb megelőzni

Horváth Csaba elmondta, a vadászatra jogosultak sokat tesznek a rókaállomány csökkentéséért: teljesítik a kötelező kilövési kvótát, amelyet a hatóság ír elő, valamint a Vadászkamara évente megrendezi az úgynevezett „Dúvadhetet" is. Belterületen ugyanakkor a vadászati tevékenységre, fegyveres gyérítésre csak különösen indokolt esetben, rendőrségi engedéllyel van lehetőség, így inkább a megelőzésre szükséges hangsúlyt fektetni.
Kiemelte, a rókák kártétele a haszonállatokban megfelelő kerítéssel elkerülhető, megtelepedésük pedig az elgazosodott területek gondozásával, a hulladék megfelelő tárolásával előzhető meg.

Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetének titkára hozzátette, vannak olyan rókák, amelyek a városban vagy annak közvetlen közelében születtek. Ezek az „urbanizált" példányok hozzászoktak az emberi jelenléthez, alkalmazkodtak a körülményekhez, így gyakrabban kerülnek az emberek elé.

- Nyár elején a szülőktől elválasztott, tapasztalatlan példányok gyakran nappal is feltűnnek, ebben az időszak jellemzően többször láthatunk rókát. A mostani őszi időszakban pedig elsősorban a mezőgazdasági területeken élő állatok keresnek új otthont, táplálékot, hiszen az aratás, a talajmunkák és a vetés következtében nagymértékben lecsökken a természetes búvóhelyek száma. Emellett a hideg, táplálékszegény téli időszak elől is behúzódhatnak a lakott területek közelébe - tudtuk meg. 

Horváth Csaba kérdésünkre leszögezte, a településeken előforduló, kóborló példányok nem jelentenek veszélyt a lakosságra, nem támadnak emberre.

- Korábban a veszettség jelentett potenciális veszélyforrást, hiszen a betegség következtében megváltozott viselkedésű szelíd rókák közvetlen kapcsolatba kerülhettek emberrel, háziállatokkal egyaránt. A veszettség felszámolása érdekében 1992-ben elkezdett, évente kétszer - áprilisban és októberben - végrehajtott, immunizálási programnak köszönhetően azonban ez a betegség gyakorlatilag eltűnt hazai rókaállományból.



Mint megtudtuk, az őszi vakcinázás a napokban zajlik Baranyában.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com