Hídverés Mohácson: kezdődhetnek az előkészületek

2017. szeptember 17. vasárnap 18:05

Hídverés Mohácson: kezdődhetnek az előkészületek

Határozatban rögzítette a napokban a kormány, hogy tavasszal elkezdődhetnek a mohácsi Duna-híd előkészületeivel kapcsolatos munkák, tájékoztatta lapunkat dr. Hargitai János országgyűlési képviselő. Ezek becsült költsége mintegy másfél milliárd forint.  

Orbán Viktor miniszterelnök májusban, a mohácsi vágóhíd avatóünnepségén jelentette ki, „hogy lesz Mohácson Duna-híd, pénz van rá, a nemzetgazdaság megtermeli az ehhez szükséges összeget, az a gond, hogy terv nincs".

Hargitai János (képünkön), a térség országgyűlési képviselője, a Baranya megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos már ezt követően lapunknak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a tervre, s az egyéb előkészületekre is adott lehet a forrás, mivel a szaktárca az idei költségvetés módosításának részeként szerepeltet egy 25 milliárdos keretet a beruházások előkészítésére. A politikus akkor úgy fogalmazott, reális esélyt lát arra, hogy ebből a keretből a híd építését megelőző munkálatokra is meglesz a fedezet.

Nos, azóta ez már meg is valósult, az ezt rögzítő kormányhatározat a napokban megjelent.

- Amint azt már jeleztem, a stratégiai kabinet idén májusban döntött a mohácsi Duna-híd előkészítéséről. A most hozott kormányhatározat értelmében ez a munka, nevezetesen az engedélyezési-, illetve a kiviteli tervek készítése, valamint a területszerzés 2018 első negyedévében kezdődhet és a tervezet szerint 2020 első félében le is zárul - tudatta lapunkkal dr. Hargitai János.

A kereszténydemokrata politikus hozzátette, a hídépítés előkészítésének becsült költsége másfél milliárd forint. Ezt az összeget a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium három évre elosztva biztosítja.

- Tekintettel arra, hogy a mohácsi Duna-híd megvalósítása a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről a közútfejlesztési program része, meggyőződésem, hogy 2022 után ez a városban nagyon várt beruházás kivitelezése is megvalósul - jegyezte meg Hargitai János.

M. B. - Önkormányzati Hírek