Hiába tilos, szinte mindenhol szedik az osztálypénzt – akad, ahol szégyenlistára kerül a nemfizető szülő

2017. november 21. kedd 11:42

Hiába tilos, szinte mindenhol szedik az osztálypénzt – akad, ahol szégyenlistára kerül a nemfizető szülő

Tanulmányi kirándulásra, sőt, akár éveken keresztül a ballagási ceremónia kellékeire is szedik a pénzt a pécsi iskolákban (is). A Szülői Egyesület a Gyermekekért elnöke munkatársunknak úgy nyilatkozott, hiába mondja ki törvény, hogy ez tilos, ennek ellenére egyre inkább jellemző, hogy a szülőknek bizony a zsebükbe kell nyúlniuk.

Hosszú ideje módi az általános és a középiskolákban, hogy havonta nagyjából 500-1000 forintot szednek a tanulóktól osztálypénz címén, amelyet aztán később ilyen-olyan kirándulásokra, programokra költenek. Sőt, mint a Szülői Egyesület a Gyermekekért vezetőjétől megtudtuk, már az óvodában is tapasztalható ez, a különbség annyi, hogy ott csoportpénznek hívják.

- Azt tapasztalom, hogy vannak olyan szülők, akiknek a munkájuk miatt nincs elég idejük a gyerekükkel foglalkozni, ezért az osztálypénzzel szeretnék ezt kompenzálni. Emiatt aztán a szülői értekezleten gyakran olyan magas összegeket szavaznak meg, amelyet sokan nem tudnak fizetni. Ez pedig komoly konfliktusokhoz vezet - mondta Keszei Sándor.

Hosszú a lista

A havonta fizetendő osztálypénz mellett számos egyéb, kötelezőnek mondható kiadással szembesülnek a szülők. A tanév kezdetekor az iskolák hosszú listát nyújtanak át arról, hogy milyen eszközökre lesz szükség a tanuláshoz: többek közt színes ceruza, papír, vonalzó szerepel a felsorolásban. Nem ritka az sem, hogy az oktatási intézmény dologi kiadásához is hozzá kell járulni a szülőknek, például tisztasági eszközök vásárlásával.

Hozzátette, a pénzt általában tanulmányi kiránduláskora, osztálydíszítésre, vagy éppen színházlátogatásra szedik, de vannak olyan intézmények, ahol éveken keresztül gyűjtenek a ballagási ünnepséghez szükséges kellékekre.

- Törvény tiltja, hogy a szülőket osztálypénz fizetésére kötelezzék. E mellett a Klebelsberg Központ, illetve több megyei ügyészség is kimondta már, hogy tilos ezen a módon pénzt gyűjteni az oktatási intézményekben.

Hiába azonban a törvényi tiltás, a gyakorlat egészen más. Keszei Sándor szerint fontos kérdés, hogy ki és milyen módon kezelje a pénzt? Merthogy a pedagógusok etikai kódexe megtiltja, hogy a tanárok őrizzék a bankókat. Másik fogós kérdés, hogy mi legyen azokkal, akik valamilyen oknál fogva nem tudják, vagy nem akarják fizetni az osztálypénzt?

A banknak is adható a pénz

A kereskedelmi bankok is meglátták a lehetőséget az osztálypénzben, a legnagyobb pénzintézetek kifejezetten ennek gyűjtésére ajánlanak folyószámlákat. Általában számos ingyenes szolgáltatást biztosítanak ezekhez, a pénz pedig viszonylag jó kamatok mellett köthető le.


- Sajnos sokan sérülnek, akik alacsonyabb jövedelmű családból származnak, több gyermek után kell osztálypénzt fizetni havonta. Sok olyan panasz érkezett hozzánk, hogy kifüggesztik az iskolai faliújságra azoknak a nevét, akiknek elmaradásuk van. Nem egy esetben ez a lista a közösségi oldalra is kikerül - fogalmazott.

A Szülői Egyesület a Gyermekekért javaslata, hogy azok a szülők, akik önkéntes alapon támogatni szeretnék az óvodát vagy iskolát, hozzanak létre egy közhasznú szülői alapítványt. Ennek segítségével ugyanis átláthatóan és a törvényi előírásokat betartva segíthetik az intézményt.


Képünk illusztráció.


Palotás P. - Fotó: pexels.com