Hiába nyerik meg a pályázatokat Szemelyáczék, százmilliókat nem fizetnek ki nekik

2013. március 18. hétfő 08:23

Hiába nyerik meg a pályázatokat Szemelyáczék, százmilliókat nem fizetnek ki nekik
Hiába nyertek a Pécs-környéki drogfüggők gondozását ellátó Indit Közalapítvány pályázatai százmilliókat, forráshiány miatt mégsem jutnak a pénzhez. Dr. Szemelyácz János addiktológus, a szervezet vezetője a számok és tendenciák mellett arról beszélt hírportálunknak, miért tartja jónak a designer drogok kriminalizálását magával vonó C-listát, illetve, hogy milyen kockázatokat tartogatnak az úgynevezett „biofüvek".

Szemelyácz János úgy látja, a tavaly áprilisban bevezetett C-listának köszönhetően sokan visszatértek a „régi jól bevált szerekhez", amelyek a szakember szerint az előzőkhöz képest, hasonlóan az alkoholhoz, sokkal hosszabb távon fejtik ki negatív hatásukat (lásd keretes írásunkat).

- A designer drogok rengeteg problémát okoznak, számos kábítószer indukálta pszichózis köthető hozzájuk - így a szakember. Az addiktológus kiemelte, az elmúlt évben csökkent azok száma, akik büntetőeljárás következtében keresik fel szervezetüket, sokan maguktól veszik fel a kapcsolatot a közalapítvánnyal. E tendencia mögött a közel két évtizede folyó munkájuk iránti bizalom erősödését látja.


- A tavalyi forgalmunk az előző évekhez hasonlóan alakult, tehát semmilyen kiugró tendenciáról nincs szó - fűzte hozzá a 700 drogbeteg kezelését ellátó közalapítvány vezetője. - Tehát - összegzett a gondozottakkal kapcsolatban - a kliensek száma nem nőtt, ugyanakkor többen fordulnak meg az ambulancián, mivel előnyben részesítik azokat a kezelésmódokat, amelyben a szenvedélybetegek családtagjait is bevonják. Ugyanis a közeli hozzátartozók sok esetben hozzájárulnak ahhoz, hogy a droggal kapcsolatos problémák kialakuljanak.

Szemelyácz János elmondta, kezeltjeik közel tíz százaléka használ intravénásan kábítószereket, azonban pozitívumként értékeli, hogy az újonnan rendszerükbe kerülők (összes kliensük negyede) között ez az arány nem éri el az egy százalékot.

Nem fű a biofű - sokkal veszélyesebb

A szakember szerint a korábban még legális designer drogok azért tettek szert népszerűségre, mert sok kábítószer-használó félt a törvényi retorziótól. E hatóanyagok terén azonban akkora a kavarodás - tette hozzá -, hogy sok vásárló maga sem tudta, mit vesz. Annak ellenére, hogy összességében visszaszorulnak e szerek, mégis maradt néhány, amely igazán veszélyes. Ezek közül az ambulancia vezetője kiemelte a fiatalok körében csak „biofűnek" nevezett drogot. Egy JVH elnevezésű por alakú vegyszer oldatával permeteznek be mindenféle növényt, akár egyszerű gyepfüvet is, majd ezeket elszívják. A JHV-nek számtalan fajtája van, s míg egyesek közülük legálisak, mások illegálisak. Szemelyácz János úgy fogalmazott, e szerek jóval károsabbak és addiktívabbak is mint a „klasszikus fű". Aki elkezdi ezt szívni, az rajtamarad, számos szorongásos panaszt és káros következményt okozva a használójának - fogalmazott.

Az alapítvány finanszírozásáról szólva kifejtette, évente 150-200 millió forintból gazdálkodnak, amely összeg kétharmada az OEP-től, illetve szociális területről származó normatív támogatásként jut el hozzájuk. A fennmaradó rész pedig pályázati forrás.

Ez utóbbival kapcsolatban a szakember arra hívta fel a figyelmet, sokszor csúszik a finanszírozás, illetve több esetben nem szakmai szervezetek nyernek támogatást. Továbbá van több olyan - már megnyert - pályázata az Indit Közalapítványnak, amelyre a pénzt forráshiányra hivatkozva nem kapták meg. Számszerűen ez százmilliós nagyságrendű kiesést jelent a szervezetnek, s emiatt több fejlesztési tervük és programjuk állt parkolópályára.

A forráshiány miatt például nem tudnak létrehozni szolgáltatást a lakótelepek között is veszélyeztetettnek számító kertvárosi Rózsadombon. Hasonló okokból nem tudják megvalósítani azokat az új pécsi és kaposvári ambulanciáikat, ahol terveik szerint ezer alkoholbeteget tudnának kezelni. Eredetileg idén január elsején nyitották volna meg a szóban forgó gondozási helyeket, azonban a fenti okokból kifolyólag még az építkezést sem tudták elkezdeni.

Veszélybe kerülnek emellett az iskolai megelőzési programok, az éjjeli sporttevékenységnek keretet adó „Éjjeli kikötő" elnevezésű projektjük pedig gyakorlatilag már nem működik. Csökkenteni kénytelenek a büntetés-végrehajtás számára kidolgozott programjaikat is, s ugyanez vonatkozik a nagy hagyományokra visszatekintő ártalomcsökkentő fesztiváljaikra.

Szemelyácz János úgy összegzett, ha nem kapják meg a pályázati forrásokat, a tervezett fejlesztések helyett csak „túlélő üzemmódban" tudnak működni.

Képünk illusztráció.

B. G.