Hasít a déli régió: ötmilliárdos régiós siker, bizalmi alapon, jutalék nélkül

2015. december 30. szerda 16:32

Hasít a déli régió: ötmilliárdos régiós siker, bizalmi alapon, jutalék nélkül

Példátlan régiós együttműködés eredménye, hogy Csongrád, Somogy, Tolna és Baranya megye vállalkozói a világ legnagyobb, tudatos üzleti kapcsolatépítéssel foglalkozó szervezete, a Business Network International (BNI) keretein belül 2015-ben közel 5 milliárd forintnyi árbevételhez juttatták egymást: bizalmi alapon, jutalék nélkül.

A BNI 2008 óta működik hazánkban, és az „Aki ad, az nyer!"® filozófián alapuló jutalékmentes üzleti modell meghonosításával kívánja megváltoztatni a hagyományos vállalkozói gondolkodást. Jelenleg közel 1000 magyar vállalkozás tagja a szervezet valamelyik csoportjának. A heti rendszerességgel találkozó üzletemberek 2015-ben közel 20 milliárd forint értékben generáltak árbevételt egymásnak. Ez 34%-kal több, mint amennyi az előző évi, 14,1 milliárdos forgalom volt.

A BNI idehaza majdnem 40 csoportban és Budapesten kívül már közel 25 városban szervezi üzleti közösségeit. Ezek közül kiemelkedik a Csongrád, Somogy, Tolna és Baranya megyét magába foglaló Déli régió, amelyben összesen hét BNI-csoport működik (három Pécsett, kettő Szegeden, egy-egy pedig Szekszárdon és Kaposváron), továbbá két alakuló csoport is van Pakson és Hódmezővásárhelyen. A négy megye BNI-os vállalkozói között szoros együttműködés alakult ki, és ennek évről évre egyre jobban látszik az eredménye: míg egy évvel ezelőtt 2,5 milliárd forint értékben generáltak egymásnak árbevételt, idén ez a szám már megközelíti az 5 milliárdot. Ez a BNI Magyarország országos eredményének az egynegyedét teszi ki, így a Déli régió a legsikeresebbek közé tartozik.

A déli megyékben egyre több üzletember ismeri fel az „Aki ad, az nyer!"® filozófia előnyeit: tavaly 140, idén már több mint 200 tagja volt a BNI-nak Dél-Magyarországon. Szalai Gyöngyi, a Déli régió egyik vezetője elmondta: „A hozzánk csatlakozott üzletemberek egyötöde már 3. éve BNI-tag, és vállalkozói életformaként tekintenek a szervezetre. Nagy eredményünk, hogy megvalósult a régiós együttműködés Csongrád, Somogy, Tolna és Baranya megye vállalkozói között."

Értékes elismerésekben és kiemelkedő üzleti sikerekben sem volt hiány az itteni BNI-közösségekben. A Gemenci Nemes Vadak néven működő BNI-csoport a kelet-közép-európai régióban (a pécsi Tüke Elit csoport után) másodikként nyerte el a „Hall of Fame" címet, amelyet azok az üzleti közösségek kapnak, amelyek az indulás hónapjában elérik a 35 fős aktív taglétszámot. A szervezet növekedése mellett rendkívül fontos, hogy az egyes tagvállalkozások árbevétele is dinamikusan nőtt, és az elmúlt években többségük a munkatársi létszámot is növelni tudta. Egy-egy jól előkészített ajánlás - ahogy arra rendszeresen van példa - 50, 100, akár 200 millió Ft-os üzletet is jelenthet a BNI-tagoknak.

A következő évet egy rendkívüli üzleti találkozóval kezdi a BNI Déli régiója, hiszen a nemzetközi szervezet a határokon átnyúlva is képes összekötni a hasonló felfogásban működő vállalkozókat. Januárban Pécsett zágrábi BNI-tagokkal találkoznak a Déli régió vállalkozói, hogy az „Aki ad, az nyer!"® üzleti modellt nemzetközi kapcsolatok építésében is kamatoztassák.

Forrás: Ferling PR - Fotó: BNI/facebbok.com