Czakó Anita, a pécsi növényorvos szerint a virágtermesztés nemcsak egy foglalkozás

2020. május 03. vasárnap 12:56

Czakó Anita, a pécsi növényorvos szerint a virágtermesztés nemcsak egy foglalkozás

Tizenkét éve segíti munkájával a nagy múlttal büszkélkedő Dömse kertészetet Czakó Anita. A növényorvos végzettségű szakember számára a virágtermesztés nemcsak egy foglalkozás, hanem egyben szenvedély, hobbi is, amely egész életében elkíséri. Mint fogalmazott: „ki ne szeretne virágok közt dolgozni?".


- A növényorvos valóban gyógyít?

- Igen, de a legfontosabb a megelőzés, a szakma lényege a tudatosság és a megelőzés. Tömören megfogalmazva a növényorvos feladata, hogy szép és egészséges növények teremjenek. Ezt manapság egyre nehezebb megvalósítani a változó éghajlat és a folyamatosan felbukkanó új kártevők miatt.


- Honnan ered a szakma és általában a virágok iránti szeretet?

- Azt hiszem, nem túlzás, ha azt mondom, hogy az anyatejjel szívtam magamba a növények szeretetét. Zöldségtermesztő alföldi családba születtem, nagyszüleim parasztemberek voltak. Örülök, hogy ezzel foglalkozhatok, hiszen ki ne szeretne virágok közt dolgozni?

Névjegy

Czakó Anita Kiskunfélegyházán született 1984-ben. Az alföldi város mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskolájában érettségizett, majd a Pannon Egyetem Georgikon Karon növényorvosi diplomát szerzett. Hobbija a szakmája.
Kedvenc idézete Petőfi Sándortól származik:
„Tudod, mi a virág?
A földnek jósága;
Tudod, mi a jóság?
A lélek virága."


- Hogyan vezetett az útja Pécsre?

- Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karon végeztem, ott ismerkedtem meg párommal, Dömse Dénessel. A diploma megszerzését követően alföldi lányként csöppentem bele a nagy múltú, négy évtizede alapított Dömse kertészet mindennapjaiba. Ez tizenkét évvel ezelőtt történt, azt hiszem, most már mondhatom magamról, hogy pécsi vagyok.


- A kertészet a mai napig - szó szerint is - virágzik.

- Egy hektáron dolgozunk, ezen található egy kétezer négyzetméteres üvegház. A létra legalsó fokán kezdtük, kevés növényszámmal. Tizenkét évvel ezelőtt, amikor a kertészethez jöttem, körülbelül annyi növényünk volt, amennyit most egy nap alatt el tudunk adni. Láttuk és éreztük, hogy működik a vállalkozás, így mertünk mindig bővíteni. Természetesen ezt csak egy pontig lehet, mert a mennyiség nem mehet a minőség rovására.


- A koronavírus-járvány hogyan befolyásolja az értékesítést?

- A járvány kezdetén kissé aggódva, de bizakodóan vettük igénybe a közösségi médiát. A cél az volt, hogy a vásárlóink megtaláljanak minket a Pécs-Somogyban lévő kertészetben, hiszen ezelőtt nap, mint nap számíthattak rám a vásárcsarnokban. Mostanra elmondható, hogy az internet segítségével kapcsolatban maradtunk a vevőkkel, a működésünk a nehéz helyzetben is folyamatos.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva