Három új, kiváló vitorlással gyarapodott szerdán az Orfűi Vitorlás Egyesület

2017. szeptember 13. szerda 18:12

Három új, kiváló vitorlással gyarapodott szerdán az Orfűi Vitorlás Egyesület

Egy sikeres pályázat révén a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) hajókat, buszokat, s egyéb olyan kelléket is tudott vásárolni, ami segíti a sportág fejlődését, jelentette be szerdán Orfűn dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke. 

A szakszövetség vezetője lapunknak elmondta, hogy a kis tavakról sem feledkeztek meg, így az Orfűi Vitorlás Egyesület három vadonatúj laser bahia típusú vitorlást kapott. Ez a típus kiváló iskolahajó, remekül használható gyermekek tanítására.

A hajók átadásán jelen volt Orfű polgármestere, Füziné Kajdy Zita és az egyesület elnöke, Anka Attila, majd természetesen vitorlás bemutató következett.

A szövetség elnökének elmondása szerint a fő stratégiai cél, hogy népszerűsítsék a magyar vitorlássportot, növeljék a vitorlázni járó gyermekek számát. Mindezt eddig is sikeresen tették, 2013 óta bizonyos korosztályokban több, mint negyven százalékkal nőtt a számuk.

A táboroknak köszönhetően biztosan lesznek majd olyanok, akik a versenysport irányába szeretnének elmenni. Ebben a klubok segíthetik őket, hiszen az edzéseken fejlődhetnek, s akár a válogatottig menetelhetnek.

Az utóbbi években kiváló eredményeket ért el a sportág, hiszen a riói olimpián három magyar versenyző vett részt, illetve Kollár Lajos szerint ez a szám Tokióra még nőhet, hiszen olyan tehetségei vannak Magyarországnak, mint Berecz Zsombor és Érdi Mária, Vadnai Benjamin és Jonatán, akik a világversenyeken rendszerint az első tízben szerepelnek, vagy a Gyapjas-testvérek, Balázs és Zsombor, akik 470-ben alkotnak rendre maradandót.

A szövetség elnöke szerint lakhelyfüggő, hogy kinek milyen lehetősége van elkezdeni ezt a sportot. A pécsieknek természetesen az orfűi egyesület felkeresését ajánlja. Határozottan cáfolja ugyanakkor a sztereotípiát, hogy a vitorlázás csak a kiválasztottak és a gazdagok sportja, szerinte ez nem így van. Az eszközök adottak, nyaranta indul vitorlásiskola, ami semmivel sem kerül többe, mint egy úttörőtábor.

Képünkön: dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke és Holczhauser András, az MVSZ főtitkára kipróbálja az új hajót a Pécsi tavon.

 

Dittrich Zsófa - Fotó: Kálmándy Ferenc