Harminc évvel korábbi önmagával is találkozik majd Moravetz Levente a Harmadik Színházban

2018. február 17. szombat 17:20

Harminc évvel korábbi önmagával is találkozik majd Moravetz Levente a Harmadik Színházban

Januártól a Moravetz Produkció működteti a Pécsi Harmadik Színházat. A tulajdonos ugyan új, ám a művészi vonalon nem változtatnak: továbbra is az egyediségre törekednek majd. Persze, a sikeresség is fontos szempont, ugyanis egy teljesen magánkézben lévő vállalkozásról van szó. Moravetz Levente (képünkön) úgy fogalmazott, „jó értelemben vett népszínház" lesz a Harmadik.

Gyakorlatilag a Pécsi Harmadik Színház túlélését jelentette, hogy tavaly megállapodott egymással az önkormányzat, valamint a Moravetz Produkció arról, hogy januártól átveszik a várostól az intézmény működtetését.

A tulajdonosváltás minden bizonnyal új lendületet visz majd az amúgy is az ország egyik legizgalmasabb teátrumának életébe. A folytonosságot Vincze János testesíti meg, az állandó társulattal nem rendelkező színházat 1988-ban alapító rendező továbbra is ellátja az ügyvezetői feladatokat, és természetesen direktorként is számítanak rá.

Biztosra mennek

Ahogy eddig, úgy a jövőben is rendszeresen hívnak majd meg a Harmadik Színházba előadásokat magyarországi és külhoni intézményekből. Annak érdekében, hogy valóban ütős produkciók jöjjenek Pécsre, Moravetz Levente és Vincze János nem csak a hírek és a színészek, vagy éppen a rendező neve alapján választ majd, hanem személyesen is megnézi a darabokat, mielőtt átadják a meghívókat.

- A május végéig, június közepéig tartó színházi évadban a közönség sok változást nem tapasztal majd, hiszen ez egy előre megtervezett időszak. Ősszel azonban több új, illetve régi/új darab bemutatását is tervezzük - nyilatkozta munkatársunknak Moravetz Levente, a nevét viselő produkciós cég vezetője.

A részletekkel kapcsolatban elmondta: a Harmadikban tíz évig nagy sikerrel futó Vagina monológok újra színpadra kerül, amennyiben sikerül megszerezni az ehhez szükséges jogokat. A korábbihoz képest más formában mutatják majd be a darabot, Fodor Zsóka, Dévényi Ildikó, illetve egy fiatalabb korosztályt képviselő színésznő - személye még nem ismert - szereplésével.

- 1986-tól körülbelül tíz éven keresztül játszottam a Villon-műsoromat, folyamatosan telt házak előtt. Persze, itt is szeretnék változtatást. Előkerült ugyanis egy korábbi TV-felvétel, amelyet Bükkösdi László készített, ennek nyomán pedig felvetődött bennem, hogy érdekes lenne egy olyan előadás, ahol a mai és a harminc évvel ezelőtti Moravetz Levente találkozna - egyikük a képen, a másik a színpadon.

A tervek között szerepel, hogy a Nevelési Központban olyan darabokat visznek majd, amelyek a Harmadik színpadán már nem férnének el.

- Ezt a két intézményt együtt kezelném, legalábbis gondolatiságában. Az első ilyen produkció április hatodikán a Legyetek jók, ha tudtok színpadi változata lesz, amelyet az egri Gárdonyi Géza Színházzal közösen mutatunk be. Ugyanitt adnánk elő a zalaegerszegi Hevessi Sándor színházzal közösen a Tíz kicsi néger című darabot Sztarenki Pál rendezésében - tudtuk meg.

Moravetz Levente hangsúlyozta, „jó értelemben vett népszínházat" szeretne létrehozni, ám fontos, hogy a Harmadik egyedisége is megmaradjon. A vásárlással is az volt a céljuk, hogy ez az érték a továbbiakban is a pécsi kulturális élet része maradhasson.

- A Moravetz Produkció egy magánvállalkozás, nincs állami támogatásunk, kizárólag a nézőkből élünk. Olyan darabok lesznek, amelyek elnyerik a tetszésüket, hiszen a közönség a lábával szavaz.


Palotás P. - Fotó: Hevesi Sándor Színház