Hargitai János szerint visszaéltek a Pécsi Tudományegyetem nevével a Sargentini-jelentés kapcsán

2018. szeptember 09. vasárnap 15:09

Frissítve: 2018. szeptember 09. vasárnap 19:57

Hargitai János szerint visszaéltek a Pécsi Tudományegyetem nevével a Sargentini-jelentés kapcsán

Frissítve: az egyetem részéről megdöbbenéssel látták az intézmény nevét a felsorolásban. A mohácsi kereszténydemokrata képviselő, dr. Hargitai János szúrta ki, hogy a Sargentini-jelentés mellékletében, ahol azok a szervezeteket sorolják fel, amelyek hozzájárulásukat adták, a Pécsi Tudományegyetem is szerepel, holott a politikus szerint ilyen az egyetem illetékes szervének részéről biztosan nem történt. 

 

Az Európai Parlament (EP) várhatóan jövő kedden Orbán Viktor részvételével vitázik, majd szerdán szavaz a a Sargentini-jelentésről, amely szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása Magyarországgal szemben.

Dr. Hargitai János vasárnap lapunkhoz is eljuttatta a jelentéssel kapcsolatos észrevételeit. Amint fogalmazott, a jelentést elolvasva "csak fogja a fejét."

„Az indokolást is elég megtekinteni, az önmagában megcsúfolása mindannak, amit az Európai Unió sokunknak ma is jelent. Közleményekre hivatkozva, egyértelmű hatáskör hiányában, nem rögzített eljárási rendben eljárva, jogot alkalmazni, ez tragikomikus!

A jelentés végén - hívta fel a figyelmet a mohácsi képviselő - van egy melléklet ami az " előadó kizárólagos felelőssége mellett" készült. (Ez Sargentini úrhölgy, képviselő asszony lenne.) Felsorolva azon szervezeteket, amelyek hozzájárulásukat adták a jelentéshez. Köztük a Pécsi Tudományegyetem is szerepel.

„Tudom, hogy ilyen az egyetem arra illetékes szervétől nem történt. Sargentini képviselő asszonytól elvárható lenne hogy felismerje, hogy ki jogosult az egyetem nevében megnyilatkozni?

Mivel ez egy nagy, és véresen komoly politikai játszma , ezért politikusként, az egyetem polgáraként fontosnak tartottam a jelentés sokadik - és nem is a legfontosabbak között említendő - csúsztatására felhívni a figyelmet."

Az esettel kapcsolatosan a PTE lapunkhoz eljuttatott raegálásában az áll, hogy "a Pécsi Tudományegyetem vezetése nem nyújtott adat- vagy információszolgáltatást semmilyen jelentéshez, és nem is rendelkezik ezzel kapcsolatos információval, így megdöbbenéssel látták az intézmény nevét a felsorolásban."

 

 

Az atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárás megindításának egyébként szakemberek szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége van. Ha az EP megszavazza, akkor a tagországok kormányait tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

 

M. B.