Hamarosan már vásárolhatunk a Búza téri kispiacon - Földhővel fűtenek majd a területen

2017. július 14. péntek 08:24

Hamarosan már vásárolhatunk a Búza téri kispiacon - Földhővel fűtenek majd a területen

Már elindultak a munkálatok az egykori Búza téri kispiac területén, miután a fejlesztését magára vállaló Minerva-Udvar Kft. új tulajdonosai és vezetősége hozzákezdett az évek óta húzódó kivitelezés folytatásához. A mostani tervek szerint a területen épülő üzletházat geotermikus energiával látják el, az első ütem során hetven lakást építenek és számos mélygarázst is kialakítanak. A projekt költségvetése csaknem félmilliárd forint.

Végre eljött az ideje, hogy megújuljon a hányattatott sorsú vásártér. Mint ismert, a kispiacot még a szocialista városvezetés idején értékesítették egy magánbefektetőnek, aki ugyan nekiállt a projektnek, de rövid idő múlva le is állította. Hosszú idő után most ismét elkezdődtek a munkálatok, miután az érintett társaság, a Minerva-Udvar Kft. tulajdonosi szerkezete átalakult, az új vezetők folytatják a beruházást.

Vásárhelyi Balázs projektvezető lapunk érdeklődésére elárulta, hogy bár a teljes beruházás befejezésének végső határideje 2020 nyara, és az egykori kispiac átépítése is akkorra valósulhat meg, a fejlesztés első ütemének vége már 2019-ben befejeződhet a Koller és a Béri-Balogh Ádám utcákban lévő lakások átadásával.

- A jelenlegi koncepció szerint a mostani Búza téri termelői piacot átköltöztetjük a régi kispiac területére, amely kétfunkciós lesz: a területen parkolóhelyeket alakítunk ki, de az a vásárok idején könnyen átalakítható lesz vásártérré - fogalmazott.

Megtudtuk azt is, hogy hamarosan elkezdik a geotermikus fúrásokat is, hiszen a tervek alapján a mostani ütemben megépülő négy épületet geotermikus energiával látják el, azaz a házak hőszivattyúval meghajtott, padló- és mennyezetfűtéssel rendelkező épületek lesznek, a tetőkön pedig napelemeket helyeznek el.

- Ragaszkodunk ahhoz, hogy a legkisebb környezetszennyezéssel, a legtöbb zöldenergia hasznosításával és a legnagyobb zöldfelület meghagyásával fejlesszük a területet - hangsúlyozta Vásárhelyi.

Az első körben megépülő hetven lakás mellett a beruházó ugyanannyi mélygarázs létrehozását is tervezi, persze ez a nagyságrend a későbbiekben még változhat.

A beruházás során összességében a lakások mellett több mint 700 négyzetméternyi üzlethelyiséget alakítanak ki, a maradék területen pedig egy játszóteret is építenek. A projekt teljes költsége megközelíti a félmilliárd forintot.

Horváth L. Balázs - Fotó: Löffler Péter