Ha van potom kétmilliárdja, akár Ön is megveheti a pécsi pezsgőgyárat a város szívében

2021. május 16. vasárnap 09:19

Ha van potom kétmilliárdja, akár Ön is megveheti a pécsi pezsgőgyárat a város szívében

Az eladósorba került, Pécs szívében található Littke Palace az ország második legrégebbi pezsgőgyára.  A 2,1 milliárd forintos vételárért nem csak egy pezsgőgyárat és 2 kilométer hosszúságú pincét, hanem egy modern rendezvényközpontot is kap az új tulajdonos, és nem utolsósorban Magyarország egyik leghíresebb és legrégebbi pezsgőkészítő család hagyományát is tovább viheti - adta hírül a Világgazdaság. A magánkézben lévő komplexum eladásával már nem első alkalommal próbálkozik a tulajdonosa.

 

 

Az épületegyütteshez  tartozik egy 2017-ben épített, 600 négyzetméter alapterületű és öt méter belmagasságú konferenciaterem, ami 300 fő befogadására is alkalmas.

 

A 40 fő befogadására képes a 170 négyzetméter nagyságú borkóstoló teremben az elegancia és a kényelem összhatása mutatkozik, amely a látogatóközpont pincéjét tükrözi.

Az itteni Magyarországon az egyik leghosszabb egybefüggő pincerendszer, amelyben télen-nyáron 14 Celsius-fok a levegő hőmérséklete.

A pezsgőgyár története onnan indult, hogy a dinasztiaalapító Littke Lőrincnek (1809-1879) Taitl Johannával kötött házasságából négy fia és egy leánya született. A Littke-pezsgő kulcsembere Lőrinc két fia, Littke János és József volt, de a pezsgőkészítés alapötlete feltételezhetően a családfő nevéhez fűződik, aki Champagne-ba küldte Józsefet, hogy elsajátítsa a nagy hírű francia pezsgőgyártás alapjait.

A Littke-pezsgőgyárat a tradicionális francia pezsgő készítése tette naggyá és emelte Európa élvonalába.

1949-ben a céget államosították. Az újbóli pezsgőgyártás 1966-ban az Állami Pincegazdaságban indult el. A gyár neve Pannonvin Pezsgőgyár lett. A Pincegazdaság 1978-ban egyesült a Villány-Siklósi Állami Gazdasággal és Villány-Mecsekaljai Borgazdaság Kombinát néven működött tovább. A pezsgőgyár 1982-ben 11-féle palackos erjesztésű és 4-féle tankpezsgőt gyártott. 1990-ben a cég állami tulajdonú RT. lett.

1996-tól a gyár svéd tulajdonba került és Pannónia Cézár néven folytatta a pezsgőgyártást. A Kft. tevékenysége szőlőtermesztéssel, borászattal bővült, ezért 2003. óta Cezar Winery Kft. néven működik.

Az épületegyüttest 2013-ban is árulták.

Stefan Csaszar cégtulajdonos akkorra a borászati gyártást áttelepítette a Zala megyei Nagyradára, ahol további bővítéseket tervezett.

Akkor azt nyilatkozta lapunknak,  hogy Magyarország egyik legrégibb pezsgőgyárának működése ugyan nincs veszélyben, ám a tulajdonosok gazdaságossági megfontolások miatt a gyártás jelentős részét Pécsről áttelepítették Nagyradára, ahol mintegy száz hektáron folyik a szőlőtermesztés.

- A borászati ágazatunk fejlődése érdekében hoztuk meg ezt a döntést - fogalmazott  2013-ban Stefan Csaszar svéd-magyar üzletember, aki szerint már akkora szőlőterületen folyik a termelés, hogy egy új üzemet kell létesíteniük Zala megyében, hogy megfelelően tudják kezelni a gyártást. A borrészleget nem kívánják Pécsre hozni, hiszen a belváros szűk utcáiban nehézkes a közlekedés a hatalmas teherautók számára, másrészt a szállítási költségek is nagy terhet jelentenek.

Képünk archív felvétel.

 

 

 

EQM