Ha minden jól megy, már idén forgalomba állhat legalább egy elektromos busz Pécsett

2019. április 08. hétfő 13:25

Ha minden jól megy, már idén forgalomba állhat legalább egy elektromos busz Pécsett

Rövidesen lezárul az elektromos autóbuszok vásárlásával kapcsolatos közbeszerzési eljárás. Ezt követően nyolc hónap áll majd rendelkezésére a tenderen győztes gyártónak, hogy leszállítsa az alacsonypadlós járműveket, ám kedvező esetben akár a szerződéskötést követően azonnal át is adhatja azokat.

 

Már javában épül a Tüke Busz Zrt. telephelye a Tüskésréti úton. Itt egy hatszáz négyzetméteres, könnyűszerkezetes csarnokban szervizelik, és töltik majd az elektromos buszokat.

Ha minden jól halad, hamarosan végre a járművek is megérkeznek. Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, az autóbuszok beszerzésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás lezárásáról a képviselő-testület májusban, esetleg júniusban hozhat döntést. Hogy pontosan mikor, függ a bírálati folyamatban felmerülő tisztázandó kérdésektől, illetve befolyásolja, hogy a kapcsolódó minőségbiztosítási tanúsítványokat az érintett szervezetek mennyi idő alatt állítják ki.

- A buszok szállítására vonatkozó szerződés megkötését követően nyolc hónap áll majd a nyertes cég rendelkezésére, hogy a nyolc járművet leszállítsa. Ez történhet akár egyesével, havonta, de akár egyszerre az összes autóbuszt átadhatja a kontraktus megkötését követően azonnal - fogalmazott Merza Péter. Hozzátette: abban bíznak, hogy már az idei évben forgalomba állhat legalább egy, adott esetben több e-busz is.

Nem a város miatt csúszik a beszerzés

Az elektromos buszokra korábban már kiírtak egy közbeszerzési eljárást. Hogy mégsem érkeztek meg a járművek, nem a pécsi önkormányzat hibája: a nyertes cég képtelen volt leszállítani a közlekedési eszközöket. A sikertelen beszerzés azonban nem jelentette azt, hogy elveszett a pénzügyi forrás, ezért indították el újra az év elején a vásárlás előkészítését.

A telephely építésével együtt összesen 1,7 milliárd forintos beruházás keretében a városba szóló méretű, alacsony padlós, légkondicionálóval felszerelt buszok érkeznek, amelyek minimum 21 ülőhellyel rendelkeznek. Az elektromos meghajtású járművek képesek lesznek legalább 220 kilométert megtenni egy teljes töltéssel. A fenti előírásoknak egyébként több buszgyártó modellje is megfelel.

A közbeszerzési kiírás opcionálisan két további autóbusz vásárlását is tartalmazza, amennyiben azok is beleférnek a pénzügyi keretbe. Így összességében akár tíz darab környezetbarát közlekedési eszközzel bővülhet a pécsi flotta.

Mint megtudtuk, a költséghaszon-elemzés és a megvalósíthatósági tanulmány még átdolgozás alatt van, annyi azonban már ismert, hogy az új e-buszok - az Indóház térről indulva - elsősorban a mecseki vonalakon közlekednek majd.

Képünk illusztráció.

Palotás Péter