Gyász: hosszú betegség után elhunyt Toller László özvegye, Toller Tünde

2018. június 25. hétfő 14:53

Frissítve: 2018. június 26. kedd 09:38

Gyász: hosszú betegség után elhunyt Toller László özvegye, Toller Tünde

FRISSÍTVE az MSZP közleményével. Június 23-án, szombatra virradó éjszaka egy kaposvári kórházban elhunyt Toller Tünde, az egykori pécsi polgármester, Toller László özvegye. Nyugotszenterzsébet alpolgármesterét 47 évesen érte a halál. 

Sajnos igen rövid, de annál mozgalmasabb élet ért véget Toller Tünde halálával. Az egykori pécsi városvezető, Toller László özvegye férje halála után sem adta fel a küzdelmet a sorssal, az akkor hatéves, most tizennégy éves kisfiát kellett egyedül felnevelnie.

A kis baranyai település alpolgármestereként a közösségért tevékenykedő Toller Tünde szervezetét is megtámadta a rettegett kór, több alkalommal is átesett kemoterápiás kezelésen, de nem sikerült legyőznie a betegséget, s szombaton egy kaposvári kórházban feladta a harcot.

Megdöbbenve fogadta a hírt Sík László Lajos is, egykori pécsi szocialista önkormányzati képviselő, aki közeli viszonyban állt a Toller-családdal. Érdeklődésünkre elmondta, hogy ugyan a baleset után nem tartották egymással szorosan a kapcsolatot, de úgy emlékszik, hogy csak kellemes pillanataik voltak egymás társaságában. Mint mondta, „a barátság az barátság mindenen túl".

Toller Tünde huszonegy évvel volt fiatalabb férjénél. Egy korábbi, a Dunántúli Naplónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy kezdetben sokan nem nézték jó szemmel kapcsolatukat, csak akkor fogadták el őt, amikor házasságot kötöttek: 

"- Nem szívesen beszélek magamról, hiszen ebben a történetben nem is én vagyok az érdekes. Kalocsán születtem, a vendéglátásban, és szüleim vállalkozásában dolgoztam. Édesapám rendőrként szolgált, s mikor Pécsre került, a család is ment vele, így kerültem Baranyába. Lacival is édesapám révén ismerkedtem meg, egy közös ismerősük névnapi buliján találkoztunk, 1997-ben.

- Az az érdekes, hogy mindenki tudta, ki az a Toller, csak én nem, amikor találkoztunk. Valóban gyökeresen megváltozott az életem. Egyrészt sokan nem nézték jó szemmel a kapcsolatunkat a huszonegy év korkülönbség miatt, ezért sokáig nem is mutatkoztunk együtt Pécsett. Igazán akkor fogadtak el, mikor elvett feleségül. Másrészről furcsa volt, és szokatlan a sok úgynevezett ismert ember, akikkel találkoznom kellett a mindennapok során, de azután rájöttem, ők is csak olyanok, mint bárki más."

Férje 2006-ban szenvedett tragikus autóbalesetet, amely után éber kómába került. Tünde közel négy évig ápolta nyugotszenterzsébeti házukban, mígnem 2010-ben a politikus elhunyt. Az azt követő nehéz években egyedül nevelte a baleset idején kétéves közös kisfiúkat, Lacikát, emellett azonban aktív közéleti tevékenységet folytatott a kis település alpolgármestereként.

"Mély megrendüléssel vettük hírét, hogy hosszú, türelemmel és méltósággal viselt betegség után elhunyt Toller Tünde, sokunk példaképe, Toller László felesége.

Toller Tünde, aki tragikus balesete után négy éven keresztül, a teljes gyógyulás reménye nélkül is teljes odaadással ápolta és gondozta kómában fekvő férjét.

Őszinte részvétünket fejezzük ki a nagyszerű társ és édesanya halála miatt.

A Magyar Szocialista Párt segítő kezet fog nyújtani Toller Tünde és Toller László árván maradt gyermekének."

 

Dr. Tóth Bertalan,

az MSZP elnöke


Dr. Szakács László,

az MSZP baranyai elnöke


Dr. Gulyás Emil

az MSZP pécsi elnöke

 

 

 

H. L. B. - Fotó: Löffler Péter