Gőzerővel készülnek az országgyűlési választásokra

2018. február 20. kedd 15:30

Gőzerővel készülnek az országgyűlési választásokra

Február 17-én tanácskozott idén először a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése.  

A testület rekordszámú, 39 napirendi pontot tárgyalt: azok jelentős részét jogszabályi változások indokolták, de számos érdemi kérdésben is határozat született. A leghangsúlyosabb téma a küszöbön álló országgyűlési választások kérdése volt. Mint ismeretes, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata országos német nemzetiségi listát állít, célja az, hogy elérje a kedvezményes mandátumhoz szükséges szavazatszámot, és szószóló helyett képviselőt juttasson az országgyűlésbe.

A kulturális autonómia megteremtésének fontos eleme a német nemzetiségi oktatási rendszer folyamatos fejlesztése - vallja az országos német önkormányzat. Ezzel kapcsolatos témákból a közgyűlés aktuális ülésén sem volt hiány. Elhangzott, hogy 2018. januárjától - mindenekelőtt Ritter Imre parlamenti szószóló közbenjárásának köszönhetően - a pedagógusok nemzetiségi pótléka 50 százalékkal emelkedett.

Emellett újabb elemmel bővült az amúgy is szerteágazó intézményrendszer: a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet a pécsi központja mellett Budapesten, a magyarországi németek Lendvay utcai központjában is nyitott irodát, ahol a jövőben oktatási és tanügy-igazgatási kérdésekben nyújt segítséget, mégpedig valamennyi nemzetiségnek, amely iskolákat-óvodákat vett át saját fenntartásba. Ezügyben legnagyobb tapasztalata kétségkívül a magyarországi németeknek van, hiszen már jelenleg is mintegy félszáz oktatási intézményt működtet települési német önkormányzat.

Ez a szám pedig a közeljövőben még tovább bővül: a közgyűlés egyetértését adta a tótvázsonyi óvoda és bölcsőde, a györkönyi óvoda és általános iskola, valamint a pusztavámi általános iskola fenntartói jogának átvételéhez.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlési tagjai aláírásukkal támogatták az úgynevezett Minority SafePack-et. Az európai polgári kezdeményezés célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog és politika részei legyenek. A közgyűlés az aláírásgyűjtéshez való csatlakozásra biztatja a német nemzetiséghez tartozókat.
A közgyűlés ülésének napján formálisan is kezdetét vette a választási kampány, amelyet az MNOÖ a négy évvel ezelőttihez képest lényegesen szervezettebben folytat.

A testület a német listát már az elmúlt év őszén elfogadta. Az MNOÖ mint jelölő szervezet február 19-én veheti át a Nemzeti Választási Bizottságtól a választói névjegyzéket és a lista állításához szükséges ajánlóíveket.

Eközben már hónapok óta zajlanak országszerte azok a választási fórumok, amelyeken a listavezető Ritter Imre szószóló és Heinek Ottó, az országos német önkormányzat elnöke, valamint helyi, megyei és regionális német vezetők tájékoztatják a lakosságot a képviselői mandátum előnyeiről és a választás szabályairól. Jelenleg mintegy 22 ezren vetették fel magukat a német nemzetiségi választói névjegyzékbe a parlamenti választásokra kiterjedően. Az elmúlt hetekben dinamikusan növekedésnek indult ez a szám, a cél a 40 ezer regisztráció elérése.

- A regisztráció március 23-i zárásáig még minden fronton meg kell erőltetnünk magunkat. Fontos, hogy tudjuk és érezzük, mindent megtettünk a siker érdekében - hangsúlyozta Heinek Ottó. - Komoly támogatást kapunk a civil szervezeteinktől és intézményeinktől, de a munka oroszlánrészét a német önkormányzataink országos hálózata végzi. A közgyűlés támogatta azt a javaslatot, hogy a nemzetiségi önkormányzatok állami támogatásánál 2019-től legyen szempont a regisztráció során tanúsított aktivitás is. Bár a szószólónk, Ritter Imre révén az elmúlt négy esztendőben figyelemre méltó eredményeket könyvelhettünk el, a hosszabb távú céljaink megvalósításához országgyűlési képviselőre van szükségünk.

Egy képviselő törvények megalkotását vagy módosítását kezdeményezheti, számon kérheti a kormányt, felemelheti a szavát a számunkra fontos politikai kérdésekben. A képviselőnk független lesz, pártok felett áll majd, és csakis a népcsoportunk javát fogja szolgálni!

Forrás: MNOÖ