Fókát, tigrist, bölényeket fogadott örökbe a Pécsi Tudományegyetem

2019. szeptember 11. szerda 09:35

Fókát, tigrist, bölényeket fogadott örökbe a Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Állatkert négy lakóját fogadta örökbe a Pécsi Tudományegyetem kedden.

 

Miseta Attila rektor köszöntőjében kiemelte: az együttműködés egyben remek lehetőség, hogy az egyetem reputációját emelje, hiszen minden rendes egyetemnek van kabalaállata. Erre biztatta a karok képviselőit is, hogy találják meg állataikat, akiket örökbe fogadhatnak. Mindenkinek jó egy ilyen típusú együttműködés.

Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója szerint az egyetemmel történő együttműködéssel állatkert mérföldkőhöz érkezett, ugyanis az intézmény az örökbefogadással most már deklaráltan nem csak turisztikai, hanem oktatási színtérré is vált.

Amikor Pécs 2016-ban egy új állatkerttel gazdagodott, nekünk eltökélt célunk volt, hogy ne csak egy turisztikai látványossággal gazdagodjon a város, ne csak azok érkezzenek ide, akik kikapcsolódást keresnek, hanem az oktatásban minél markánsabb szerepet tudjunk vállalni. Jelenleg napi száz gyereket tudunk fogadni ingyenes élménypedagógián alapuló természettudományos foglalkozásokon, hogy olyan generáció nőhessen fel Pécsett és Baranyában is, akik már teljesen más szemlélettel tekintenek a természettudományokra, akik közül később majd számosan Pécsett maradnak és a Pécsi Tudományegyetemre jönnek továbbtanulni. - tette hozzá az igazgató.

Bonifác, a hím borjúfóka örökbefogadója a PTE Természettudományi Kara, Brutus, az amerikai bölényé az orvoskar, míg a beszédes nevű MiMIKe - nomen est omen - a Műszaki és Informatikai Kar első számú kedvence lett.

A PTE kabalaállatának Lukréciát, a fehér bengáli tigrist választotta.

Hogy miért pont ő, az a faj rövid jellemzéséből kiderülhet:

A tigris a legnagyobb ma élő macskaféle. Bár egész nap aktívak lehetnek, főleg alkonyat után és éjszaka vadásznak. A legtöbb macskafélétől eltérően a tigris szereti a vizet, jól és kitartóan tud úszni. Visszahúzható karmainak és erős lábainak segítségével kiválóan mászik fára, és akár 8-10 méteres ugrásokra is képes. A tigrisek hosszútávú memóriája háromszor nagyobb az emberénél.

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs