Figyelem, újabb durva vihar kaphatja telibe Baranyát, jöhet jég, villámlás, szélvihar

2020. július 24. péntek 13:20

Figyelem, újabb durva vihar kaphatja telibe Baranyát, jöhet jég, villámlás, szélvihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs figyelmeztető előrejelzést adott ki - többek között - Baranya megyére. Délutántól hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani és a villámlások mellett a zivatarokat kísérő szél, jégeső is kockázatot jelent. Az intenzív zárporokból, zivatarokból, rövid idő alatt ötven millimétert meghaladó csapadék is hullhat. 

 

 

Péntek délutántól a Dunántúlon kialakulhat zápor, zivatar, majd kora estétől nyugat felől kiterjedtebb záporos, zivataros csapadékzóna érkezik, heves zivatarok, felhőszakadás is lehet. A változó irányú szél mérsékelt marad, de főképp az esti zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek - áll a Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében.

A nyári időszakban a tűzoltói beavatkozások szempontjából a szabadtéri tüzek mellett a heves esőzéssel, viharos széllel járó időjárás okozta károk elhárítása ad sok feladatot a tűzoltóknak.

Az elmúlt időszakban több esetben vonultak a megye tűzoltói a viharos erejű szél, heves esőzések okozta káresetekhez. A műszaki mentések során jellemzően útra, villamos vezetékre, kerítésre dőlt, a közúti és gyalogos forgalmat veszélyeztető fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de a viharos szél nem kímélte a kéményeket sem. A nagy szél fákat csavart ki a földből, vezetékeket szakított le, háztetőket, redőnyöket, tűzfalak borítását rongálta meg, a gyalogos, vagy közúti közlekedést akadályozta veszélyeztette. Volt olyan helyszín, ahol szivattyúzni kellett a heves esőzések miatt, mert az alacsonyabban fekvő területek víz alá kerültek.

Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy az időjárás elég szélsőséges, egyre több figyelmeztetés érkezik jégeső, heves esőzések, viharos erejű szél miatt. Az ilyen viharok érkezésére fel kell készülni és tudatosan kell védekezni.

Az erős széllökések ellen zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket,
készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba!

 

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően, keressünk védett, stabil helyet (épületeket), vagy olyat, ahol az erős széllökések ellen meg tudunk kapaszkodni, kerüljük a fákat,
védjük a szemünket, a kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől.
hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése).


Ezek az időjárási körülmények a közúti közlekedésre is hatással vannak, a vizes út, a vízátfolyások, az eső miatti korlátozott látási viszonyok, a viharos szél mind sokkal nagyobb figyelmet, óvatosabb közlekedést követel meg az emberektől. Érdemes ezért tájékozódni útnak indulás előtt, mert lehet, hogy sok esetben megéri inkább megvárni a vihar elvonulását. Ha erre nincs lehetőség, akkor pedig kellő körültekintéssel, a körülmények figyelembevétele mellett kell közlekedni.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívják a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Forrás: Katasztrófavédelem