Felmérték a megye madárállományát, több mint kétszáz faj jelenlétét mutatták ki

2017. szeptember 09. szombat 19:03

Felmérték a megye madárállományát, több mint kétszáz faj jelenlétét mutatták ki

A közelmúltban folyamán befejezte a madártani egyesület baranyai csoportja a tavalyi madárfaunisztikai adatok rendszerezését. Mind a beküldött jelentések, mind az adatok száma rekordnak számít, ennyi információ még egyetlen évben sem érkezett be a megye madarairól. 

 

A terepbejárások 228 település közigazgatási területét érintették, ami szintén rekordot jelent. A megyében 214 madárfaj jelenlétét mutatták ki. A berki nádiposzátát és a berki verebet első ízben figyelték meg. A berki nádiposzátának ez volt a harmadik, a berki verébnek pedig a második hiteles magyarországi előfordulása.

A megfigyelt madarak összes száma 1 365 560 példány volt. Ez jóval alatta marad a korábbi évek 3 millió feletti egyedszámának. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy Sumonyban elmaradtak a vonuló füsti fecskék milliós éjszakázó tömegei.

A megyében ritkának számító fajok közül még az alábbiak kerültek távcsöveik elé: északi búvár, sarki búvár, énekes hattyú, örvös lúd (második baranyai előfordulás), apácalúd (második baranyai előfordulás), jeges réce, füstös réce, nagy bukó, fakó keselyű, csíkosfejű nádiposzáta (második baranyai előfordulás), vándorfüzike (második baranyai előfordulás), kis őrgébics.

Az adatok hozzájárultak a hazai fészkelő madárfajok elterjedésének pontosabb megismeréséhez. A Madáratlasz Program keretében nemcsak országos, hanem európai szintű felmérés folyik, s a kapott eredmények összegzésének majd egy új kiadvány készül, ami tartalmazza az Európában fészkelő madárfajok elterjedési térképeit is.

 

Képünkön: a kanalasgém az utóbbi években a sumonyi halastavakon is költ.

Forrás: MME - Fotó: Völgyi Sándor