Felavatták az egyetem alapítóinak, Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát

2017. szeptember 01. péntek 18:27

Felavatták az egyetem alapítóinak, Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát

Pénteken délután avatták fel Nagy Lajos király és Vilmos püspök a Pécsi Székesegyház északi oldala és a Középkori Egyetem közötti sétányon. 

A pénteki ünnepségen részt vett mások mellett Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, valamint Udvardy György megyéspüspök.

A műalkotást Kotormán Norbert készítette, aki megnyerte a Pécsi Tudományegyetem által kiírt versenypályázatot.

Ahogy a bírálat korábban fogalmazott: a szobor modell fejezi ki leginkább a kor szellemiségét, az első magyar egyetem alapításának jelentőségét, mindemellett a gótika sajátosságait is magában foglalja.

A Magyar Felsőoktatás Napja ezt követően ünnepi szentmisével folytatódott a Székesegyházban, majd a Pannon Filharmonikusok Pécs Város Napja alkalmából is szervezett koncertjével zárul.

Az ünnepségsorozat azonban korántsem ér véget, hiszen szeptember 2-án egy mindenki számára nyitott és ingyenes programot szervez a Pécsi Tudományegyetem a város szívében, amelyen bemutatják az egyetem falain belül folyó sokoldalú és kreatív munkát, hogy egy napra mindenki részese lehessen az egyetemi életnek és a jubileumnak.

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás