Fatartás jógapózzal is buzdítottak a szavazásra - A pécsi havihegyi mandula vezeti az európai voksolást

2019. február 09. szombat 14:52

Fatartás jógapózzal is buzdítottak a szavazásra - A pécsi havihegyi mandula vezeti az európai voksolást

Február elsején indult el a szavazás az Év Európai Fája versenyen, amelyet a jelenleg a havihegyi mandulafa vezet. Elkélnek azonban a szavazatok, mivel az oroszok fája szorosan a nyomában jár. Szombaton egy pécsi jógastúdió tagjai a fatartás jógapózzal buzdították szavazásra a pécsieket és a baranyaiakat.

 

Szilágyi Gabriella, a pécsi Főnix Jógastúdió vezetőjének hívására gyűltek össze szombaton délelőtt a havihegyi manduláfánál a stúdió tagjai, ahol a Vriksászana, azaz a fatartás jógapóz bemutatásával biztatták szavazásra mindazokat, akik azt szeretnék, hogy a pécsi fa nyerje az Év Európai Fája versenyt.

Idehaza  októberben zárták le az Év Fája versenyt, amelynek győztese a pécsi havihegyi mandulafa lett, több mint ezer szavazattal hagyta le a második helyen állót.

A nyertes fa, vagyis a havihegyi mandulafa díja többek között az volt, hogy elindulhatott az Év Európai Fája versenyen is. Ezt a szavazást február elsején indították el, és már közel tízezren adták le voksukat a pécsi fára. Jelenleg ezzel az első helyen van a mandulafánk, viszont az oroszországi tölgy a nyomában, csupán száz szavazattal van lemaradva.

Az Ökotárs Alapítvány által szervezett, tavaly júliustól október végéig tartó hazai online szavazást 4779 vokssal - több mint ezer szavazat előnnyel - nyerte meg a pécsi havihegyi templom bejárata előtt álló mandulafa.



A pécsi mandulafa az Év fája versenyen - a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva - első helyezést ért el 2018-ban, így a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen. A megmérettetésen eddig háromszor lett első magyar fa, illetve a második helyezést is sikerült többször elnyerni.

Az online szavazás pénteken indul www.treeoftheyear.org/home honlapon zajlik, az eredményeket március 19-én jelentik be a szervezők.

M. B.