Ez még csak a kezdet: nem ette meg a kutya a telet, a hó mellé érkezik a hideg is

2018. február 20. kedd 10:06

Frissítve: 2018. február 20. kedd 15:18

Ez még csak a kezdet: nem ette meg a kutya a telet, a hó mellé érkezik a hideg is

FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE! Baranyát is elérte a havazás, s a következő napok mindegyikén várható újabb hóesés. A hét végére az időjárás egyre zordabbá fordul, egész nap fagyni fog. Kedden operatív törzset állítottak fel a megyében a hóhelyzettel kapcsolatos információk összegyűjtésére, a mentés irányítására.  

Hétfő este óta folyamatosan havazik Baranyában. Az előrejelzés szerint péntekig minden nap várható újabb havazás, kedden tíz, szerdán 15 centiméter is eshet. Közben folyamatosan hűlni fog a levegő, a szombattól már napközben is fagyni fog, éjjelente pedig akár mínusz 15 fok is lehet.

A BIOKOM közleményes szerint Baranya, azon belül Pécs térségében akár 30 centimétert is meghaladó friss hó is lehullhat szombatig, ezért fokozott óvatosságra lesz szükségük a közlekedőknek az utakon, járdákon, tereken.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban a hőmérséklet maximum 1-2 fok lesz Pécs térségében, míg az éjszaki órákban -5,-9 fok, ami azt eredményezheti, hogy a lehullott hómennyiség megmarad a talajon, így a járdákon, tereken, utakon akár komolyabb problémát is okozhat.

Több száz ember vesz részt a mentesítésben Pécsen folyamatosan, váltott műszakban. A munkálatok során elsőbbséget élveznek a buszközlekedési útvonalak. Ezzel együtt kézi síkosság-mentesítést is végeznek a járdákon, tereken, buszmegállókban, hogy a reggeli órákra minél kevesebb csúszós felület legyen a városban.

A havazással kapcsolatos beavatkozások irányítására a katasztrófavédelemnél országos szinten és több megyében is megkezdte működését az operatív törzs - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője kedd délelőtt az MTI-t.

Mukics Dániel azt mondta: mostanáig a havazással leginkább érintett megyékben, Somogyban, Vasban, Zalában és Baranyában állt fel az operatív törzs a hóhelyzettel kapcsolatos információk összegyűjtésére, a mentés irányítására.

A helyettes szóvivő megismételte: ha szükséges, növelik a bevethető tűzoltók számát, illetve átcsoportosítják az embereket.

Korábban az OKF azt közölte: az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel.

A látási viszonyok mindenhol jók. Szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás.

Az ország nyugati részén már hétfő este óta esik a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású havazás, havas eső várható.

Baranya megye területén jelenleg gyengén havazik, összességében 3-8 cm hó hullott le, a meteorológiai figyelmeztető előrejelzés szerint 5 centimétert meghaladó hó hullhat.

A megye területén a közutak hókásásak, sónedvesek, járhatatlan útszakasz nincs. A közútkezelő 33 munkagéppel folyamatosan végzi az útszakaszok tisztítását, elzárt település nincs. A közúti járműforgalomban fennakadás nincs, a határátkelők forgalma zavartalan és folyamatos.

A távolsági buszjáratok menetrendszerűen közlekedik.

Az M6 gyorsforgalmi úton és autópályán fennakadás nincs, üzemszerűen halad a forgalom, 4 munkagéppel folyamatosan végzik a síkosságmentesítést.

A vasúti közlekedésben fennakadás, időjárással összefüggő késedelem nem áll fenn.

Közműszolgáltatók tekintetében (víz-és áramellátás, gázszolgáltatás) az időjárási körülmények semmilyen fennakadást az üzemszerű működésben nem okoztak.

Jelen időjárási viszonyok mellett a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel. Amennyiben az időjárási helyzet azt indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethető emberek létszámát.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

 

 

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás