Értékfeltáró mozgalom indult a Hungarikum-törvény nyomán

2017. augusztus 23. szerda 19:15

Értékfeltáró mozgalom indult a Hungarikum-törvény nyomán

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor szerint a Hungarikum-törvény négy évvel ezelőtti elfogadása nyomán értékfeltáró mozgalom indult: több ezer településen jött létre értéktárbizottság; s számos diákcsoport is a kezdeményezés részese lett.  

Lezsák Sándor, a Hungarikum-bizottság tagja erről szerdán a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben beszélt, ahol a május végén a Parlamentben rendezett Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő győztes csoportjait látták vendégül. Mint felidézte, a vetélkedő fődíja egy kétnapos kirándulás volt, amelyre a győztes csapatokat (a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium diákjai és a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda tanulói) a hungarikumokért felelős államtitkárság munkatársai is elkísérték.

A politikus beszámolt arról is, hogy szerdán a pécsi állomás előtt a csoport a Herendi Porcelángyárban, illetve Kaposmérőn, Kassai Lajos lovasíjásznál ismerkedett meg a hungarikumokkal.

A baranyai megyeszékhelyen a Zsolnay-negyedben kiállított, több mint 650 különleges Zsolnay-porcelán műalkotásból álló Gugyi-gyűjteményt látogatták meg a vetélkedő győztesei.
A Hungarikum-bizottság munkájának lényegéről Lezsák Sándor úgy fogalmazott: feladatuk az értékeket úgy értékesíteni, hogy az által az ember és a nemzet erősebb legyen.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az eseményen felidézte, hogy a baranyai megyeszékhely a megyei jogú városok közül elsőként döntött értéktárbizottság felállításáról. Azóta több tucat helyi értéket - köztük a Zsolnay-porcelánt és a negyed műemléki épületegyüttesét - vette a grémium fel az értéktárba - emlékeztetett.

A helyi értékek megismerése az identitást erősítik - jelentette ki a városvezető, aki az értéktárbizottság munkájának elismeréseként értékelte a Hungarikum-vetélkedő győzteseinek pécsi látogatását.

A vetélkedő szervezői korábban az MTI-vel közölték: az általános iskolások közül a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda csapata, a középiskolások közül pedig a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium diákjai nyerték a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő döntőjét május végén.

Az Országházban rendezett nemzeti döntőben akkor tizenhárom iskolás csapat mérte össze tudását.

A többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjét április 21-én tartották a Lakitelek Népfőiskolán. Ott minden megyéből egy általános iskolás és egy középiskolás csapat jutott tovább és képviselte saját megyéjét. Így alakult ki a mezőny, amelyben 26 általános iskolás és 20 középiskolás csapat mérkőzött meg.

A verseny középpontjában a hungarikumok gyűjteményében szereplő 64 hungarikum állt, ezekről az értékekről kérdezték játékos formában a diákokat.

MTI