Elűznék a varjakat Pécs egyes részeiről - Megkezdték a fészkek eltávolítását

2022. február 10. csütörtök 09:37

Elűznék a varjakat Pécs egyes részeiről - Megkezdték a fészkek eltávolítását

A Biokom a Baranya Megyei Kormányhivatal engedélyével csütörtökön megkezdte Pécs közterületein a vetési varjúfészkek eltávolítását. A társaság közlése szerint a madarak a város több pontján szennyezik a közterületeket, ami köztisztasági problémákat vet fel, ezért szükséges az engedélyezett keretek között a fészkek leszedése. 

 

 

A vetési varjak Pécs több területén problémát okoznak azzal, hogy szennyezik a közterületeket, járdákat, utcai bútorokat, játszótéri eszközöket.

A felmerülő köztisztasági problémák miatt meghatározott időszakokban lehetséges a fészkek eltávolítása, de, mivel védett állatokról van szó, kizárólag az illetékes hatóság engedélyével.

A pécsi önkormányzat a Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának részéről megkapta az engedélyt arra, hogy meghatározott helyszíneken eltávolítsa a fákról a varjúfészkeket, amely munkát a BIOKOM NKft. szakemberei végzik majd.

A városüzemeltetési társaság február 10-én, csütörtökön kezdte meg a munkálatokat a Nagy Imre út mentén, és pénteken is ott fognak dolgozni.

Szombaton a Szabadság utcában és a Móricz Zsigmond körtéren, hétfőn és kedden pedig a Keszüi út és az Éva utca nyugati végén található fészkeket távolítják el a fákról.

A munkálatok idejére a Nagy Imre út mentén és a Móricz Zsigmond téren bizonyos parkolóhelyeket, a Szabadság utcában pedig kis szakaszokon rövid időre egy-egy forgalmi sávot szükséges lezárni - utóbbi helyszínen a forgalomirányítás ezen időszak alatt megoldott lesz.

A fészkek eltávolítása után, a madarak költési időszakában - vagyis április 30-ig - már csak a varjak riasztása lehetséges. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek a védendő objektumok - tehát a forgalmas járdák, játszóterek, utcabútorok - felett elhelyezkedő fészekkezdeményeket eltávolíthatják. A munkát az illetékes hatóság folyamatos tájékoztatása mellett végzi a városüzemeltetési társaság.

EQM