Elszomorító, ugyanakkor fontos dolgot mutat be a Pécsi Állatkert vadonatúj akváriuma

2018. augusztus 14. kedd 16:42

Elszomorító, ugyanakkor fontos dolgot mutat be a Pécsi Állatkert vadonatúj akváriuma

Új akváriumokkal bővült a Pécsi Állatkert, ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedden Siptár Dávid, az állatkert ügyvezető igazgatója, Hárságyi Dorottya, zoopedagógus, valamint Sulyok Ábris, Akvárium és Terrárium vezető. Többek között egy különleges akváriumot mutattak be, melyben vízi állatok helyett valami egészen mást, valami meghökkentő és elszomorító dolgot láthatunk. 

 

Egy igazán érdekes és fontos új akvárium kapott helyet a Pécsi Állatkertben. Ebben az akváriumban azonban senki ne keressen színes kis halakat, helyettük ugyanis az új tartályban mindenféle szemét úszkál. Az akváriummal az állatkert célja az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mekkora pusztítást tud végezni az óceánokban és tengerekben az emberek által elszórt szemét. Olyan lényegre törő és kifejezetten megrázó információkat olvashatunk rajta, mint például, hogy a világ óceánjaiba naponta kétmillió cigicsikk, több mint egymillió műanyag palack, több mint 600 ezer szívószál, és többek között több mint egymillió műanyag zacskó kerül.

Siptár Dávid elmondta, hogy az állatkertek nem csupán azért léteznek, hogy látogatóikat szórakoztassák. Az állatkert feladata az oktatás, a természetvédelem és a természetvédelemre, a fajmegőrzés fontosságára való nevelés, valamint a látogatók szemléletének formálása, melyben nagy szerepe van az új akvárium mellett az állatkertben tartott zoopedagógiai iskolai óráknak is.

Hárságyi Dorottya kiemelte, hogy az akvárium szemléletesen mutatja be, hogy mennyi műanyag hulladék kerül a bolygó óceánjaiba és tengereibe. Mint mondta, éves szinten hozzávetőlegesen kilenc millió tonna műanyagszemét jut a Föld vizeibe, melynek károsságára és az élővilágra gyakorolt veszélyes hatására mindenképp fel szeretnék hívni látogatóik figyelmét.

A figyelemfelkeltő akvárium mellett került az állatkertbe egy olyan új tartály is, melyben új állatokat láthatunk. A Tettye Forrásház Zrt. támogatásával épített látványos, kerek, kékes holdfényt imitáló bemutatóakváriumban tizenkét fiatal füles medúza „lebeg".

Sulyok Ábris elmondta, hogy ez a medúza a világ összes tengerében megtalálható és különböző planktonokkal táplálkoznak.

A Pécsi Állatkert célja, bemutatni ezeknek a különleges élőlényeknek a sokszínűségét. Az idén márciusban kialakított medúza folyosó is ezt segíti, amely különleges megvilágításának köszönhetően egyedülálló látványt nyújt a látogatók számára.

A későbbiekben egy harmadik medúza akvárium telepítése is megvalósul.

Forrás: PécsZoo