Elkezdődött a Bőköz Fesztivál, száz ingyenes programmal várják a vendégeket

2020. szeptember 05. szombat 08:42

Elkezdődött a Bőköz Fesztivál, száz ingyenes programmal várják a vendégeket

Megkezdődött a Bőköz fesztivál. Nagy István agrárminiszter a Dél-Baranyában található Ormánság négy községében, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben megrendezett négynapos összművészeti esemény pénteki megnyitóján azt mondta: az ormánságiaknak olyan értékeik vannak, amelyekre nagyon büszkék lehetnek. 

 

 

Nagy István úgy vélte, a Bőköz fesztivál azért más, különb, érdekesebb, izgalmasabb minden más magyarországi fesztiválnál, mert bepillantást enged az itt élők mindennapjaiba.

A miniszter utalt rá, hogy a magyar kormány felismerte a vidékfejlesztés fontosságát, célul tűzte ki, hogy felkarolja a vidéki megmaradás, az értékek megőrzésének ügyét.

Szavai szerint a Bőköz fesztiválon ez kézzel fogható, hiszen az építészeti, a környezeti, a gazdasági értékek mellett a "humán potenciálra" is felhívja a figyelmet.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: az ötödik alkalommal megrendezett fesztivál vállalása, hogy bemutassa a messziről jövő vendégeknek az Ormánság régmúltban gyökerező különleges kulturális értékeit, örökségét, néprajzi kincseit, gasztronómiáját, a házaknál fellelhető tárgyakat, messziről érkező vendégek, fellépők pedig elhozzák ide a "budapesti magaskultúrát".

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a települések kulturális eredményéhez kulturális, építészeti fejlesztések is párosultak. Ennek példája a szaporcai templom orgonájának felújítása. "Ormánság, a Bőköz olyan helye a világnak, ahova érdemes eljönni, ahol érdemes kultúrát fogyasztani, megismerkedni a vidéki valósággal" - mondta.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy a fesztivál hozzájárul az itt élők identitásának erősítéséhez a népi iparművészet, a tánc, a hagyományok, a kultúra minden szegmensében.

A nemzeti összetartozás jegyében zajló Bőköz fesztiválon 37 helyszínen mintegy száz ingyenes zenei, irodalmi, színházi, képző- és népművészeti programmal várják a látogatókat.

Pataki András fesztiváligazgató azt közölte, tervezik a fesztivál meghosszabbítását.

Elképzeléseik szerint a következő egy évben háromhetente egy-egy befogadó színházi előadást tartanak a négy település valamelyikében.

Képünkön: Nagy István agrárminiszter, Keserű Zoltán, Ócsárd polgármestere és Szauer Tímea, az ócsárdi Baranya Kamrája Start Termelő- és Szolgáltató Szociális Szövetkezet elnöke (b-j) beszélget a szövetkezet standjánál az V. Bőköz Fesztivál megnyitóján a Baranya megyei Kémesen 2020. szeptember 4-én.

MTI - Fotó: MTI/Varga György