Elítélte a bíróság a pécsi trafik kirablóját

2021. szeptember 30. csütörtök 16:07

Elítélte a bíróság a pécsi trafik kirablóját

A Pécsi Járásbíróság a csütörtökön megtartott nyilvános előkészítő ülésen a vádlottat rablás bűntette miatt 5 év börtönre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottal szemben 140.500 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte a vádlottat több mint másfél millió forint bűnügyi költség megfizetésére is.  

 

A vádlott a szabadságvesztés büntetésből a büntetés fele részének a letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a feltételes szabadság tartamára elrendelte pártfogó felügyeletét.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2021 tavaszán munkahellyel, állandó jövedelemmel nem rendelkezett, ezért úgy döntött, hogy bűncselekmény elkövetésével fog pénzt szerezni.

Ennek érdekében 2021. március 24-én délután a lakóhelyéről Pécsre utazott a barátaihoz, akikkel a kora esti órákig italozott, illetve filmet nézett egyikük pécsi lakásán.

18 óra 30 perc körüli időben a vádlott elhatározta, hogy a tervezett bűncselekményt végrehajtja úgy, hogy a lépcsőház közelében található Nemzeti Dohánybolt bevételét erőszakkal megszerzi.

A vádlott a lakás fürdőszobájában átöltözött, felvette a kifejezetten e célból magával hozott ruháját, magához vette az otthonról hozott papírzacskót és kartonból kivágott pisztolyt, azonban úgy ítélte meg, hogy ez az eszköz nem elég hiteles, ezért magához vett barátja lakásából egy kb. 15 cm pengehosszúságú konyhakést azért, hogy a bevétel megszerzése érdekében fenyegetéshez használja.

Ezután a vádlott a lépcsőházból lement, és nem sokkal a trafik zárása előtt belépett a trafikba, ahol a pultnál egy doboz cigarettát kért az ott egyedül tartózkodó eladótól.

Az eladó a cigarettát levette a polcról, majd leolvasta vonalkódját és a pultra tette, miközben a vádlott egy 5.000 forint címletű bankjegyet helyezett a pénztálcára.

Az eladó a pénzt elvette és kinyitotta a kasszát, a vádlott pedig elővette a nála lévő kést és azt a sértettre fogta. Ezzel egyidőben a pult plexi nyílásán bedobott egy nylonszatyrot az eladónak és felszólította őt, hogy rakja bele a pénzt.

Az eladó a vádlott magatartásától megijedt és a pult mögött hátrálni kezdett. A vádlott ismét, erősebb hangnemben felszólította a pénz átadására és közölte vele, hogy ne szórakozzon, mert bemegy és megszúrja, ezzel együtt két kézzel rázni kezdte a plexit és abba kapaszkodva felugrott a pultra, majd a kést ráfogta a hátráló eladóra.

A fenyegetés hatására a sértett kinyitotta a szatyrot, beletette a kasszában található pénzt és azt is, amit a vádlott a pénztálcára helyezett és az eladó a pénztárba már beütött.

A vádlott a pénzzel teli szatyrot a sértettől átvette, majd a kést még a kezében tartva elindult a kijárat felé. Miközben a vádlott a boltból távozott, a boltba belépett egy vásárló, aki látta a vádlottat és a fenyegetéstől sokkos eladót ezért értesítette a rendőrséget.

A vádlott 140.500 forintot vitt el a trafikból, amit a nyomozó hatóság lefoglalt tőle.

Az ügyész, a vádlott és a védő is három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges előterjesztésére, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék