Elfogyott a keret, átmenetileg leállítják a szívműtéteket

2008. június 13. péntek 16:20

Elfogyott a keret, átmenetileg leállítják a szívműtéteket
Június végéig csak az életveszélyt háríthatják el, s az infarktus-gyanús esetekben műthetnek a pécsi Szívgyógyászati Centrumban - döntött a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának vezetősége. Az intézkedés miatt leállítják az előjegyzett operációkat, minderről a betegek kiértesítése folyamatosan zajlik - tudta meg a Pécsi Újság.hu.

Dr. Kollár Lajos professzor, a klinika főigazgatója munkatársunknak azzal magyarázta a döntést, hogy a korábbi hónapokban több akut műtétet hajtottak végre a szívcentrumban, mint amennyit az első félévben felhasználható keretösszeg fedezett volna, így a pénz idő előtt elfogyott.

Mint megjegyezte, folyamatosan figyelik az intézmény gazdálkodását, s ilyen esetekben a fenti intézkedéshez kénytelenek folyamodni. Utalt rá: tavaly is volt példa hasonlóra, s a jövőben is könnyen előfordulhatnak ilyen leállások.

Papp Lajos nem kommentál

Az ügy kapcsán megkerestük dr. Papp Lajos professzort, a PTE ÁOK Szívgyógyászati Klinikájának vezetőjét is, ám ő - a klinika vezetésének kompetenciájára, és döntésére hivatkozva - nem kívánta kommentálni a műtétek leállítását.
Mindenesetre tény: tavaly éppen a hosszú várólisták miatt zárt katasztrofális évet a szívcentrum. A korábbi évekhez képest duplájára nőtt ugyanis 2007-ben a halálozási arány.

Kérdésünkre elmondta még: a betegek nem maradnak ellátatlanok, mindössze arról van szó, hogy a várólistán szereplő - megelőző jellegű-, vagy életminőségjavító operációkra készülőknek - többet kell várniuk.

Szerinte egyébként a tervezett műtétek két hetes halasztásával ismét pénzügyi egyensúlyba kerül a centrum, s folytatódhat a megszokott működés.

Korb Zoltán - Fotó: Flickr.com