Elfogyasztott egy pénztárcát az állatkert vízilova, Bálint - Megúszta a kalandot

2018. október 29. hétfő 12:09

Elfogyasztott egy pénztárcát az állatkert vízilova, Bálint - Megúszta a kalandot

Egy nyári napon a vízcsere után az egyik látogató véletlenül beleejtette pénztárcáját a vízilovak medencéjébe, amit Bálint el is fogyasztott. Szerencsére nem lett nagyobb baj a dologból, számolt be az esetről a Pécsi Állatkert.

 

A friss, tiszta vízben feltűnést keltett a zöld pénztárca, Bálint vízilovunk finom falatnak nézte azt és jóízűen elfogyasztotta.  

Az esetnek szerencsére több szemtanúja is volt, így rögtön tudtak szólni a bajról az állatkert munkatársainak. Felvették a kapcsolatot több más, vízilótartó állatkerttel, hogy hogyan lehet orvosolni a problémát. A 

víziló kíváncsi állat, ráadásul szeret nagyra tátott szájjal ételt kunyerálni a látogatóktól. Etetésük azonban nem ajánlott, mivel egy idegen test végzetes problémát jelenthet számukra.

A vízilovak vastagbele rendkívül szűk: a 90-es évek elején a Budapesti Állatkert egyik vízilóbikája egy, a látogatók által a szájába dobott gumilabdába pusztult bele, mivel az apró tárgy bélelzáródást okozott nála.

Bálintért ezért aggódtak: hogyan szedjék ki a pénztárcát a vízilóból? 

Az altatás rendkívül kockázatos, ráadásul erre mindössze 12 óra állt rendelkezésre, amíg a pénztárca a gyomorban tartózkodik.

Végül a természetre bízták a dolgot: Bálintot diétára fogták, és paraffinolajat adtak neki természetes hashajtóként. 

Végül a 17 liter paraffinolaj négy nap alatt megtette a hatását: a pénztárca kissé megviselt állapotban távozott az ürülékkel együtt, Bálint pedig szerencsére gond nélkül megúszta a kalandot.

 

Forrás: Pécsi Állatkert