Egyházmegyei zarándoklatot szerveznek Bátára

2017. augusztus 23. szerda 07:30

Egyházmegyei zarándoklatot szerveznek Bátára

A Pécsi Egyházmegye idén negyedik alkalommal szervez zarándoklatot Bátára, a Szent Vér kegyhelyre.

A szeptember 16-án, két útvonalon haladó zarándoklat mottója idén is így hangzik: „Reményben örülj, békével tűrj, imádkozz szüntelen!". Az alábbiakban a zarándoklaton való részvételhez szükséges fontos információkat közlünk.

Útirány 1: Mohács (Fogadalmi templom), a zarándoklat az 56-os úton halad, megállók a volt Ezüst fenyő fogadó parkolójában, illetve Dunaszekcsőn, a templom mellett, majd Bátán (ez az út kb. 24 km).
Útirány 2: Bátaszék (templom) Báta (ez az út kb. 10 km)


INDULÁS ELŐTTI TUDNIVALÓK

A zarándoklaton mindenki saját felelősségére vehet részt.
A zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, autóbusszal, vagy személyautóval lehet részt venni.

Jelentkezni a saját plébánián, illetve a Pécsi Egyházmegye Pasztorális Irodáján lehet, a következő címen: [email protected], tel: 06 72/513-011.
A gyülekező alkalmával a résztvevők a rendezőktől „beteg kártyát" kérhetnek (akinek krónikus betegsége van, az beszélje meg háziorvosával, hogy vállalhatja-e a megterhelő utat).

Pécsről az 5.15 órakor induló távolsági járattal lehet eljutni Mohácsra (a busz 6.10 órakor érkezik meg az autóbusz-állomásra). Indulás előtt érdemes ellenőrizni az esetleges menetrendi változásokat.

Bátán személyautóval a templom nem közelíthető meg. Amennyiben személyautóval, autóbusszal beteg, vagy idős embert szállítanak, az oda kirendelt mikrobuszok felviszik a beteget a templomhoz (a Hunyadi út, Fő utca kereszteződésénél az Információs ponttól).

Az idősek és betegek, akik nem tudnak felmenni a bátai templomhoz gyalog, az Információs pontnál kérhetnek segítséget.

Személyautók számára parkolási lehetőség a településen, az Árvíz utcában, Sík Sándor utcában, Rákóczi utcában lesz. A parkolást polgárőrök irányítják.
A papok, illetve segítők kérjenek parkoló kártyát a megadott címen.
Érdemes esőkabáttal, valamint az időjárásnak megfelelően vastag cipővel és réteges öltözékkel készülni.

Az út során elhagyott tárgyakat az egészségügyi sátorban, Bátán lehet leadni. A szervezők visszajuttatják a tulajdonosnak.

INDULÁS 1: 2017. SZEPTEMBER 16.

Gyülekező 6.30 órától Mohácson, a Fogadalmi templomban.
A szervezők a gyülekező ideje alatt is hirdetik a szükséges tudnivalókat, valamint itt vehetők át a „betegkártyák", imafüzetek, felajánló cédulák. Fontos a pontos érkezés!
Indulás 7.00 órakor.

INDULÁS 2: 2017. SZEPTEMBER 16.

Gyülekező 9.00 órától Bátaszéken, a templomban.
A szervezők a gyülekező ideje alatt is hirdetik a szükséges tudnivalókat, valamint itt vehetők át a „betegkártyák", imafüzetek, felajánló cédulák. Fontos a pontos érkezés!
Indulás 9.15 órakor.

KERÉKPÁROSOK

Lehetőség van a kerékpárok Pécsről Mohácsra szállítására. Aki élne ezzel a lehetőséggel, szeptember 15-én 16.00 óráig hozza a szállítandó kerékpárt a püspökség portájára.

Kerékpárosoknak Mohácson a Fogadalmi templomnál gyülekező 11.00 órakor, majd imádság után indulás az 56-os úton Bátaszék felé. Kerékpárosok Pécsről a 9.15 órakor induló autóbusszal mehetnek Mohácsra.
Megérkezéskor a kerékpárokat a templomhoz vezető út (Hunyadi u.) elején található faluház udvarában hagyhatják biztonságban.
A szentmise utáni körmenet végén, a kerékpárokat kérés esetén vissza is szállítják a püspökségre.

MOTORKERÉKPÁROSOK

Motorkerékpárosok saját szervezésben érkeznek Bátára. A motorkerékpárokat a templomhoz vezető utca melletti faluház udvarában hagyhatják biztonságban. A motorkerékpárosoknak orvosi felügyelet nem biztosított. Jelentkezni, illetve információt kérni Tolnai Gábornál a [email protected] címen lehet.
ÚTKÖZBEN

Gyalogosok bárhol csatlakozhatnak a menethez.
Kb. 8 km-enként lesznek megállóhelyek, ahol lehetőség lesz megpihenni, regenerálódni.
Az út során és a szentmise alatt folyamatos orvosi ügyelet lesz.
A szervezők kérik a plébániákat, hogy hordozható hangosítást, zászlót, településtáblát hozzanak magukkal.
A megállóhelyeken és érkezéskor a szervezők ingyenesen osztanak vizet.

MEGÉRKEZÉS

A bátai templomban közös imádság lesz.
A kegyhelyen gyónásra is lesz lehetőség. A gyóntatóhelyszíneket táblák jelzik.
A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15.00 órakor Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatja be a jelenlévő papság koncelebrálásával a bátai templomban. A szentbeszédet a nyitrai püspök, Viliam Judák tartja.
A szentmisét követően körmenet lesz a templom körül.

VISSZAUTAZÁS

Bátáról Mohácsra, a Bátai elágazótól induló buszokkal lehet eljutni. Autóbuszok indulnak:
16.09, 17.44, 18.09, 19.09 órakor.
Bátáról Pécsre, a Bátai elágazótól induló buszokkal lehet eljutni. Autóbuszok indulnak:
16.09, 18.09, 19.09 órakor (átszállás nélkül).
A szertartás után közvetlenül, a templomhoz vezető utca közeléből is indul autóbusz Mohácson át Pécsre. Jegyeket az autóbuszon kell megvásárolni.

A szervezők mindenkit buzdítanak a részvételre, hogy az egyházmegye minél több híve imádkozhasson együtt a hazáért, az egyházmegyéért, a papokért, a családokért, a betegekért.

Forrás: Pécsi Egyházmegye