Egy életet már megmentett, de nem ezért készül az orvosi pályára Pozonec Mária Dorothea

2018. február 10. szombat 13:27

Egy életet már megmentett, de nem ezért készül az orvosi pályára Pozonec Mária Dorothea

Pozonec Mária Dorothea neve sok pécsinek ismerős lehet, hiszen 2016-ban ő volt az, aki megmentette egyik osztálytársa életét az iskolában, akinek egy rosszullétet követően leállt társa szívműködése. Most hírportálunknak nyilatkozott a fiatal lány többek között arról is, mi történt azóta vele.  

 

- Minek volt köszönhető a lélekjelenléte, s az, hogy ismerte az újraélesztési technikát?

- Amióta elkezdtem a gimnáziumot, jártam az iskola elsősegély szakkörére, ahol egy mentőorvostól, Sárdi Ferenctől tanultam. Amikor az eset megtörtént, már három éve rendszeresen részt vettem ezen a foglalkozáson, ezerszer elpróbáltunk mindenféle szituációkat, versenyekre jártunk.

Elmondása szerint a gyakorlatnak köszönhetően felkészült volt minden eshetőségre, de nem csak ő, hanem mindenki, aki részt vett az elsősegély órákon, az pedig már a sors keze volt, hogy pont ő volt jó időben, jó helyen, hogy segítsen.

Nagyon sokan megkeresték az eset után a fiatal lányt, hogy meséljen a történtekről, azonban mi arra is kíváncsiak voltunk, most mi van vele, s mennyire volt hatással az életmentés arra, hogy melyik pályát válassza.

- Azóta leérettségiztem, s jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának a hallgatója vagyok. Választásomat nem befolyásolta az, hogy segítettem osztálytársamon, hiszen már jóval korábban kinéztem magamnak ezt a szakot.

Névjegy

Pozonec Mária Dorothea 1998. március 21-én született Pécsen. Hét közben többnyire a baranyai megyeszékhelyen tartózkodik az iskola miatt, azonban amikor teheti, hazalátogat a családjához, a Zala megyei Kerkatestándra. Az általános iskolát a szlovéniai Lendván végezte, majd Pécsre jött tovább a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába, s jelenleg a PTE-ÁOK hallgatója.

Pozonec Mária azt is elárulta, hogy a jövőben szeretne a katasztrófa orvostannal foglalkozni, hiszen az nagyon érdekli, ám úgy véli, ez még változhat.

2018 januárjában adták át a Tüke-díjakat, amelyben a fiatal orvostanhallgató is érdekelt volt, hiszen tettéért Elismerő Emlékérmét vehetett át.

- Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, mit fogok kapni, de igazán megtiszteltetésnek éreztem. A díjat Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke, és Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke adták át ünnepélyes keretek között a Dóm kőtárban, amelyet megelőzően pedig részt vettünk a Tüke misén a bazilikában.

Pozonec Mária szabadidejében szeret olvasni és rajzolni, de szívesen üti el az időt barátaival is.

D. Zs. - Fotó: Dittrich Éva