Dalokkal és mondókákkal teszi kerekké a világot Horesnyi Mária a Kerekítő foglalkozásokon

2020. február 01. szombat 11:40

Dalokkal és mondókákkal teszi kerekké a világot Horesnyi Mária a Kerekítő foglalkozásokon

A magyar néphagyományokból merítve, nagyanyáink ölbeli játékaival és énekeivel fejleszti a kicsiket immár tíz éve Dr. Harmatné Horesnyi Mária a Kerekítő foglalkozásokon. A régi módszerek a 21. században is működnek, a dalok és mondókák elvarázsolják a gyerekeket, hiszen számukra a világ az anyuka ölében, a közös játékban kerekedik ki.


A J. Kovács Judit drámapedagógus nevéhez fűződő Kerekítő napjainkban már az egész országban ismert. Az elnevezés egy mondókás könyvcsomagot, pedagógiai programot, szakmai csapatot, közösséget és egy foglalkozáshálózatot is takar a 0-3 éves korosztály, illetve az óvodások számára.

Pécsett Dr. Harmatné Horesnyi Mária indította el a Kerekítő Mondókás Mókát tíz esztendővel ezelőtt. A szakember immár ötven esztendő óta van a pedagógusi pályán, huszonöt éve az érzelmi intelligencia fejlesztésével foglalkozik gyermekek és felnőttek körében is. Lapunk érdeklődésére elmondta, az éneklés, a zene egész életében fontos szerepet játszott.

Névjegy

Dr. Harmatné Horesnyi Mária 1949-ben született Abaligeten. Óvónő, pedagógia tanár, zenepedagógus végzettségekkel rendelkezik. Jelenleg Pécsett, a Rózsadombon él egyedül, de mint fogalmazott, nem magányosan.
Saját programja a Dúdoló zenebölcsi.
Két nagykorú gyermeke, illetve öt unokája van.

- Édesapám cipőkészítő kisiparos tevékenysége mellett kántor volt, gyönyörű tenor hanggal megáldva. Édesanyámmal együtt - csodás szopránjával - az abaligeti falusi karban énekeltek fiatal korukban - idézte fel.

Kányádi Sándor: Kerekítő

Amott egy nagy kerek felhő,
alatta egy kerek erdő,
kerek erdőn kerek tisztás,
közepében kicsi kis ház,
abban lakik Kereki,
ki az erdőt kerüli.

Horesnyi Mária kiemelte, a Kerekítő az egyetlen foglalkozás, amely kizárólag a magyar néphagyományból merít. A dalok, mondókák és a különböző játékok jótékony hatással vannak a gyerekek fejlődésére, az évszázadok óta használt módszerek a mai világban is működnek. Azt vallja, „a zene érzelmi hatásával családok, közösségek összekovácsolásában nyújt segítséget, és gyógyítja a beteg lelket is".

- A kisgyermekek nagyon boldogok, vidámak a foglalkozás ideje alatt. Azok a szülők, akik örömmel veszik ölükbe a gyermeküket, pozitív visszajelzéseket adnak számomra a Kerekítővel kapcsolatban.

A mondókás foglalkozás Pécsett két kertvárosi, egy belvárosi és egy patacsi helyszínen zajlik, februártól pedig Kerekítő Bábos Torna indul.

Palotás Péter