Csoki, csoda, csábítás: minden az édességről szólt hétvégén a Csokoládéfesztiválon

2018. február 18. vasárnap 19:02

Csoki, csoda, csábítás: minden az édességről szólt hétvégén a Csokoládéfesztiválon

A hétvégén rendezték meg az egyik pécsi, belvárosi bevásárlóközpontban a 2018-as pécsi csokifesztivált. Az eseményre természetesen mi is kíváncsiak voltunk, így kilátogattunk a helyszínre, s azt kell, hogy mondjuk, aki lemaradt, bánhatja. 

Hemzsegő tömeg és rengeteg érdeklődő fogadott minket vasárnap délután az egyik pécsi bevásárlóközpontban, ahol mindenfelé csokoládéillatot érezhettünk, köszönhetően annak a körülbelül háromszázféle csokoládéfajtát felvonultató harminc csoki-manufaktúrának, amely a helyszínre települt a hétvégére.

Csalódnunk nem kellett, a választék tényleg hatalmas volt. Megízlelhettünk különféle bonbonokat, trüffeleket, táblás csokoládékat, marcipán- és grillázs csodákat is. A „vásársoron" kézműves manufaktúrák száz százalékig természetes alapanyagból készült termékeit kóstolhattuk, s csodálhattuk meg, hiszen nem csak az ízek, de a látvány is fantasztikus volt.

A szerencsejáték-szimpatizánsoknak is kedveztek a szervezők, hiszen non-stop Csokoládé Kaszinó várta a látogatókat rulett asztallal, profi krupiékkal, óriási szerencsekerékkel, nyereményekkel, na meg persze a hangulat kedvéért csoki-zsetonokkal.

A rendezvényen azok, akik esetleg később a csokoládékészítő mesterséggel szeretnének foglalkozni, vagy szimplán azok, akiket nagyon érdekel, hogy kedvenc édességük miként készül el, testközelből tekinthették és tanulhatták meg a bonbon, a táblás csoki, és a trüffelkészítés alapjait, miközben a megismerhették a csokoládé történetét egészen a majáktól, az újkori belga manufaktúrákon át, a modern kézműves édességkészítésig.

A látványról M. Tóth Zsolt, az egyik magyar tehetségkutató jégszobrásza is gondoskodott, ugyanis lángvágóval és láncfűrésszel faragott szobrokat, megközelítőleg mázsás csokitömbökből, melyeket néhány szerencsés haza is vihetett.

A szuperprodukció azonban az a négy és fél méter magas kőszikla volt, amelyről háromszázötven kilogramm csokoládé folydogált. Őszintén, elég nyálcsorgató látvány volt.

Az egyértelmű kedvencünk, ahol mi is kipróbáltuk a nyalánkságokat, a Csokoládé Múzeum standja volt. Több csokiszökőkutat is kihelyeztek, amelyről különféle ízesítésű, olvasztott csokoládé csordogált, s ahol gyümölcsökkel, köztük banánnal és eperrel keverve kínálták a gusztábbnál gusztább desszerteket.

D. Zs. - Fotó: Dittrich Éva