Borítékolható, hogy Nagy Csabát indítja a Fidesz-KDNP a választáson a szigetvári körzetben

2017. március 09. csütörtök 15:54

Borítékolható, hogy Nagy Csabát indítja a Fidesz-KDNP a választáson a szigetvári körzetben

Hírportálunk értesülései szerint a Fidesz szigetvári választókerületének tanácsa szerdán Nagy Csabát, a megyei közgyűlés elnökét, Pécs korábbi alpolgármesterét javasolta a választókerületi elnöki posztra. Ez egyszer s mind azt is jelenti, biztosra vehető, hogy a politikust indítja majd a Fidesz-KDNP a baranyai 4-es körzetben az egyéni országgyűlési mandátum megszerzéséért 2018-ban. 

Amint arról hírt adtunk, Tiffán Zsolt távozott a Fidesz szigetvári választókerületének elnöki posztjáról, nem vállalta tovább a kerület politikai vezetését. A villányi politikus a jövőre esedékes országgyűlési választáson sem indul.

A baranyai 4-es körzetben megüresedett elnöki posztot Nagy Csaba veheti át, a Fidesz választókerületi tanácsa szerdán információink szerint az ő kinevezését javasolta. Ezt a párt elnökének, Orbán Viktornak még jóvá kell hagynia, értesüléseink alapján azonban rövidesen ez is megtörténik.

Kik választják az elnököket?

Az elnökök személyére a választókerületi tanács tesz javaslatot. A testületnek a választókerületben működő helyi szervezetek elnökei, a Fidesz a választókerületben megválasztott polgármesterei (ha ilyenek nincsenek, akkor alpolgármesterek), a területen mandátumot szerzett országgyűlési képviselői, a választókerületben helyi szervezettel rendelkező társszervezetek egy-egy küldötte, a városrészi csoportok vezetői a tagjai.
Amennyiben a párt elnöke elutasítaná a tanács javaslatát, tíz napon belül új jelöltet állíthatnak, ha ekkor sem hagyná jóvá, akkor a Fidesz elnöksége dönt a kerületi elnök személyéről.

S mivel a Fideszen belül kialakult gyakorlat szerint e párt általában a választókerületek elnökeit indítja az országgyűlési választáson, borítékolható, hogy a megyei közgyűlés jelenlegi elnöke, Pécs korábbi alpolgármestere száll majd harcba a szigetvári választókerületben az egyéni képviselői mandátumért.

Megválasztása esetén egyébként a baranyai önkormányzat élőről távoznia kell, mivel a két megbízatás összeférhetetlen.

A megyében a további három körzetben információink szerint nem várható változás, a Fidesz részéről Mohácson dr. Hargitai János, a két pécsi (illetve részben komlói) kerületben Csizi Péter és Hoppál Péter indul majd jövőre, azaz a 2014-ben győztesek mérettetik meg újra magukat.

Ezt támasztja alá az is, hogy ezekben a választókerületekben az elnöki poszt körül sem volt „helyzet", a három politikus mandátuma határozatlan időre szól, így újraválasztásukra sem volt szükség.

A Fidesz alapszabályzata szerint a választókerületi elnökök többek között felelnek a helyi szervezetek törvényes és alapszabályszerű működéséért, gondoskodnak a szervezetépítés tennivalóinak végrehajtásáról. Ugyancsak feladataik közé tartozik az önkormányzati választásokon a párt által elindítandó képviselőjelöltek kiválasztásában való részvétel.

 

M. B.